Hlavní obsah

Deptaná Merkelová hledá sílu u Zátopka

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tváří v tvář nejvážnějším potížím, které na ni během více než čtyř let v kancléřském úřadě dopadly, sáhla Angela Merkelová po knize o Emilu Zátopkovi.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Na „české lokomotivě“ ji zaujalo, že Zátopek běhal, trénoval a vítězil jinak než ostatní běžci. Kniha připomíná, že český atlet do úmoru trénoval v těžkých botách, věšel si závaží na nohy a objevil sílu drtivého finiše.

„Samozřejmě, že se kancléřce kniha mimořádně líbila. Netradiční běžecký styl, přitom účinný, finiš se závažím na nohou – tento způsob, jak dosáhnout cíle, zná sama velmi dobře,“ všiml si list Süddeutsche Zeitung.

Stejně jako Zátopka i ji okolí zprvu velmi podceňovalo, za zády se jí vysmívalo. Jako on se přidržuje za všech okolností vlastního stylu, ať si kdo chce co chce říká. Až dosud její buldočí vůle nakonec pokaždé slavila úspěch.

Za měsíc ztratila podporu 11 procent

Výkřiky nespokojenců z vlastní strany i reptání kritiků z koalice – to vše už zažila. Oba tábory se domáhaly, aby vystupovala razantněji. Teď je to ovšem jiné. Odklánějí se od ní nespokojení Němci. Za jediný měsíc ztratila na oblibě 11 procent. Takový propad nezažil šéf vlády posledních sedm let. Třebaže si udržuje úctyhodných 59 procent, nelze přehlédnout, že to, co jí stačilo první období, ve druhém už nemusí.

„Vysedět problémy – to se jí osvědčilo ve velké koalici s pracovitými a nevýbojnými sociálními demokraty (SPD). Nenechávala se vyvést z rovnováhy a sporné body a sváry odsouvala stranou než se k nim vyjádřila. „Kdo chce vidět pistolnici, ať si zajde na hollywoodské kino,“ nechala se jednou slyšet.

Zabíralo to. Trůnila v čele žebříčků popularity jako uvážlivá, smířlivá politička, jež problémy nevyrábí, ale v tichosti řeší.

Už to nestačí. „Prezidentský styl šel k duhu kancléřce, ale ne CDU, nechali se slyšet čtyři vlivní zemští premiéři za tuto stranu . „Záměrně rozmazává profil CDU“, vyčetli jí . Přeloženo do srozumitelného jazyka: jako Ossi, tedy Výchoďačka, táhne stranu příliš doleva.

Nynější koaliční partneři, liberálové z FDP, prožili 11 let v opozici. Vládnutí si touží pořádně užít a rekordních 15 procent ze zářijových voleb jim stouplo do hlavy. S CDU si odporují téměř ve všech základních otázkách. „Vládní orchestr hraje častěji proti sobě než spolu,“ podotkl list Bild.

Merkelové, byť její tvář, gesta i celková „řeč těla“ prozrazují, že ji pád ničí, jedna jistota zůstala. Většina lidí v CDU si nadále myslí, že víc získá s ní než bez ní.

Ovšem také Němci si chtějí být jisti, že jim je s ní lépe. Rádi by věděli, zda je pro ni důležitější snižování zadlužení, nebo snižování daní. To paradoxně odmítá 58 procent. Zda zůstanou vojáci v Afghánistánu – stažení podporuje 71 procent. Zda je pro ni šéfka Svazu vyhnanců Erika Steinbachová důležitější než klidné vztahy s Polskem.

Chtějí to vědět, ale nevědí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám