Hlavní obsah

Slovensko přijme tři vězně z Guantánama

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tři vězně z Guantánama přijme Slovensko na základě dohody s USA. V úterý to potvrdil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Nejedná se o zločince. Bezpečnost občanů Slovenské republiky není ohrožena,“ sdělil Lajčák.

Článek

"Tímto se Slovenská republika hlásí ke společnému prohlášení Evropské unie a Spojených států z 19.června 2009 o spolupráci při zavření centra na Guantánamu. Tímto rozhodnutím chceme vyjádřit podporu prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi, který nastolil novou atmosféru v mezinárodních vztazích," dodal Lajčák.

Slovensko si tři osoby vybralo. Šéf slovenské diplomacie odmítl sdělit z jakých zemí tyto osoby pocházejí, ani kde budou umístěni po příchodu na Slovensko. "Nebudu mluvit o žádných detailech. Je to v zájmu těchto osob," konstatoval Lajčák.

Vězně přijmou i další země

Ochotu přijmout vězně z Guantánama už avizovali další evropské země jako Portugalsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Irsko a Španělsko. Některé převzaly Bermudy. Celkem jich přijalo patnáct zemí. Praha o přijetí guantánamských vězňů neuvažuje.

Americká administrativa po nástupu prezidenta Baracka Obama žádala své spojence, aby vězně přijali. Obama chtěl do roka od nástupu sporný tábor uzavřít. USA byly opakovaně kritizovány mezinárodními humanitárními organizace ze způsob zacházení se zadržovanými. Neměl k nim přístup ani Červený kříž, mohli být tvrdě vyslýcháni a neměli žádný kontakt s rodinami, byl jim odpírán i kontakt s obhájci. Pokud vyhlásili hladovku, byli násilně krmeni.

Podle časopisu Harper´s Magazine tři vězni, kteří spáchali sebevraždu, ve skutečnosti zemřeli během výslechů. [celá zpráva]

Věznice vznikla na kubánské základně Guantánamo v roce 2002 pro lidi podezřelé z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám