Hlavní obsah

Atentátníka na papeže propustili, může ho čekat vojna

Novinky, BBC, aš, The Star, Hürriyet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

V pondělí propustili z tureckého vězení 52letého Mehmeta Aliho Ağcu, který v roce 1981 postřelil papeže Jana Pavla II. Dvaapadesátiletý atentátník bude okamžitě po propuštění muset na vojenskou správu, která posoudí, zda je schopen vojenské služby, uvedl jeho právník. V italském vězení si odseděl 19 let za útok na papeže a v tureckém deset let za vraždu novináře.

Článek

Na vojně Ağca nebyl kvůli výkonu trestu. Ve vězení strávil přes třicet let. V roce 2006 vojenská nemocnice při vyšetření vyloučila, že by atentátník mohl nastoupit základní vojenskou službu kvůli jeho psychickému stavu a asociálním postojům. Tato zpráva ale není podle úřadů platná. Ağcovo duševní zdraví bylo opakovaně zpochybňováno, zejména poté, co se prohlásil za Spasitele.

 Ağca se považuje za mesiáše

„Jsem věčný Kristus,“ prohlásil Ağca po propuštění a potvrdil tak svou pověst člověka trpícího duševní poruchou. „Hlásám konec světa. Celý svět bude v tomto století zničen. Všichni lidé v tomto století zemřou. Jsem věčný Kristus,“ napsal v prohlášení, které jeho právník rozdával před věznicí. Minulý rok konvertoval a stal se katolíkem.

Ağca nyní doufá, že by si mohl vydělat milióny za rozhovory pro média a za knihy, v nichž by osvětlil pozadí atentátu na Jana Pavla II. Zatím totiž stále není jasné, proč na něj vlastně střílel a zda jednal z vlastní vůle, nebo byl na někoho napojen. Jeho právník už potvrdil, že Ağca má nabídky za milióny dolarů.

Všichni doufají, že Ağca prozradí více o pozadí atentátu na hlavu katolické církve. Zpočátku tvrdil, že 13. května 1981 jednal sám, pak ale uvedl, že papeže chtěly zabít zahraniční mocnosti, a nakonec že jednal s pomocí některých kardinálů. Otázkou ale je, zda uvede pravdu. Jeho prohlášení jsou krajně nedůvěryhodná, protože je často měnil.

Italský soudce Rosario Priore byl přesvědčen o mezinárodním spiknutí s cílem zabít papeže. O tom, že Ağca nejednal sám, ale porotu v Římě nepřesvědčil. Viny tak bylo zproštěno šest dalších podezřelých - tři Bulhaři a tři Turci. Rozhodnutí v roce 1987 potvrdil odvolací soud. [celá zpráva]

V pondělí Ağcovi, který byl napojen na tureckou ultrapravici, končí další, desetiletý žalář za zabití tureckého novináře v roce 1979. Ve výkonu trestu za smrt novináře Abdiho Ipekciho byl už před střelbou na papeže a z vojenského vězení se mu podařilo uprchnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám