Hlavní obsah

Kandidáti na ukrajinského prezidenta se předem obviňují z falšování voleb

Novinky,
Kyjev

Jednotliví kandidáti na ukrajinského prezidenta se před nedělními volbami navzájem obviňují, že se pokusí zfalšovat volby, napsal v pátek list The Washington Post. Předseda parlamentu Vladimir Litvin současně vyzval politické vůdce, aby po volbách nevytáhli lid do ulic, jako za „oranžové revoluce“ v roce 2004.

Článek

Premiérka Julija Tymošenková, která v roce 2004 patřila k protagonistkám „oranžové revoluce“ a podle odhadů zřejmě skončí v nedělním klání druhá, obvinila proruskou Stranu regionů Viktora Janukovyče, že připravuje zfalšování voleb ve velkém měřítku. Ve středu řekla, že k tomu využije hlasovací lístky voličů, kteří volit nepůjdou. Podle ní také plánuje Strana regionů na den voleb změny jmen v registrech voličů.

Favorizovaný Janukovyč naopak vyzval své příznivce, aby neumožnili nikomu „ukrást volby“, jako se to prý stalo v roce 2004. Tehdy byl vyhlášen vítězem voleb, ale ty byly po masových protestech v ulicích posléze anulovány. „Takovýto scénář nebude umožněn,“ řekl při cestě na východ země, kde má největší podporu. Podpořil ho i předseda parlamentu.

Vítěz opakovaných voleb z roku 2004 Viktor Juščenko má jen malé naděje uspět, jeho popularita upadá.

Podle pozorovatelů falšování nehrozí

Aby byla zajištěna regulérnost voleb, bude v neděli u volebních místností rozmístěno několik tisíc policistů.

Americký kongresman Alcee Hastings, jenž je náměstkem mezinárodní mise pozorovatelů, kteří mají dohlížet na regulérnost voleb, ale uvedl, že zatím nejsou žádné indicie naznačující možné zfalšování hlasování. Podle něj je na Ukrajině více mezinárodních pozorovatelů, než při jakýchkoliv předchozích prezidentských volbách v postsovětských zemích. Nevyloučil ale ojedinělé pokusy zfalšovat volby, jako tomu bylo v roce 2000 na Floridě.

Reklama

Výběr článků

Načítám