Hlavní obsah

Testování umírání prasat pod lavinou vyvolalo v Rakousku velký skandál

Rakouskem otřásá skandál kolem vědeckého pokusu na 29 prasatech, který v Alpách zahájili experti z innsbrucké lékařské fakulty. Podle plánu chtěli živá zvířata zasypat sněhem, aby získali poznatky o umírání v lavinách. Po protestech rakouských ochránců zvířat i politiků se rozhodli experiment ve čtvrtek večer přerušit.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Badatelé z univerzitní anesteziologické kliniky v Innsbrucku zahájili pokus v Alpách v Tyrolsku tento týden. Podle plánu měl trvat dva týdny. Univerzita se bránila tím, že experiment schválilo loni rakouské ministerstvo pro vědu.

Večer ale badatelé pokus přerušili. Podle vedoucího studie Petera Paala se "za takovýchto podmínek" nedá dál pracovat. Uvedl, že zatím není jasné, jestli se bude v experimentu pokračovat. Dosud uhynulo deset zvířat.

Prasata měla dostat narkózu

Podle rektora školy Herberta Lochse nynější aféra pramenila z toho, že mnozí měli o pokusu falešné představy. "Zvířata netrpí," tvrdil rektor. Prasata podle něj dostala narkózu. V ní je vědci převezli na ledovec a napojili je na přístroje. Teprve pak je nechali zasypat sněhem. Původně se měl pokus konat podle rektora přímo na univerzitě, ale nebyly tam vhodné podmínky. Jeden z pracovníků školy uvedl, že zátěž při pokusu je menší než při porážce na jatkách.

Výsledky pokusu by měly podle vědců sloužit k léčbě obětí lavin. "Ročně máme kolem 150 mrtvých z lavin," podotkl Lochs. Dosud se prý vycházelo z toho, že hlavní překážkou pro přežití je nedostatek kyslíku a chlad. "Možná je to ale i zvýšení tlaku na plicní tepnu, který by mohl v lavině existovat," řekl rektor.

Rakouská horská služba se od pokusu distancovala. Starosta nedalekého Söldenu Ernst Schöpf se o experimentu dozvěděl od jednoho veterináře. "Vyprávěl, že dostal anonymní stížnost na týrání zvířat," řekl starosta.

Nepochopitelné a nechutné, soudí ochránci zvířat

Ochránci zvířat proti "pohřbení prasat za živa" ostře protestovali. Mnohé organizace se o experimentu zmiňovaly jako o nepochopitelném, neetickém či nechutném. Někteří jejich členové se už vypravili do Alp. Chtějí použít všech "zákonných prostředků", aby pokus definitivně zastavili. V pohotovosti byla i policie.

Vědci ale doufají, že budou moci ve studii pokračovat. Podle jednoho z členů badatelského týmu by jinak desítka zvířat "uhynula zbytečně".

Podle rakouského svazu na ochranu zvířat experiment slouží jen k profilování vědců. Peníze, které se na bádání vydají, by se prý daly využít na nákup přístrojů pro hledání lidí v lavinách či k uspořádání osvěty mezi vyznavači zimních sportů. "Je to jeden z nejodpornějších pokusů na zvířatech, který se kdy v Rakousku prováděl," uvedl svaz.

Proti pokusu se postavila i organizace Vier Pfoten (Čtyři tlapky). Podle ní se z letitých zkušeností ví, kvůli čemu lidé v lavině umírají a jak dlouho to trvá. Ke kritikům projektu se připojili i politici.

"Pohřbít prasata za živa ve sněhu je morálně na pováženou," sdělil zástupce tyrolské vlády pro ochranu zvířat Anton Steixner. Zelení a sociální demokraté požadují okamžité ukončení projektu a chtějí o případu a o uděleném povolení k pokusu jednat v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám