Hlavní obsah

Tymošenková chce do pěti let vidět Ukrajinu v Evropské unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve čtvrtek prohlásila, že chce Ukrajinu do pěti let dovést do Evropské unie. O vyjádření Tymošenkové, která je jedním z favoritů nedělních prezidentských voleb v zemi, informovala agentura Reuters.

Foto: Konstantin Chernichkin , Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

"Budujeme na Ukrajině Evropu a to znamená hlubokou a systematickou transformaci," řekla Tymošenková na tiskové konferenci konané tři dny před hlasováním. "Udělám všechno, aby se Ukrajina během pěti let, kdy budu prezidentkou, stala členem Evropské unie," zdůraznila premiérka.

Nynější ukrajinský prezident Viktor Juščenko, který v nedělních volbách také kandiduje, učinil ze členství země v EU a NATO úhelný kámen své zahraniční politiky poté, co ho k moci v roce 2004 vynesla takzvaná oranžová revoluce. Za jeho vlády se ale výrazně zhoršily vztahy Kyjeva s Ruskem, jemuž je snaha o přiblížení země k EU a NATO trnem v oku. Evropská unie zase opakovaně vyjadřovala zklamání z politické nestability, v níž se Ukrajina v posledních pěti letech potácela.

Favoritem voleb je Janukovyč

Největším favoritem nedělních voleb je podle průzkumů někdejší premiér Viktor Janukovyč, který stojí v čele Moskvou podporované Strany regionů. Ale ani on nemá zřejmě šanci na vítězství v prvním kole. Ve druhém kole, které je plánováno na 7. února, by proti němu podle předpokladů měla stanout právě nynější ministerská předsedkyně Tymošenková. Středeční průzkum ruské státní agentury VTsIOM ale naznačil také růst preferencí bývalého ministra pro ekonomiku Sergeje Tigipka.

Tymošenková také nařkla Janukovyče z úmyslného narušení volebního procesu. Jeho strana podle ní organizuje masové podvody na východě země, kde má největší podporu. V Doněcku prý jedenáct procent voličů požádalo o právo volit z domova, aniž by dokázali, že se nemohou do volebních místností dostavit. „Takové monstrózní podvádění se nedělo ani v roce 2004,“ uvedla s odkazem na tehdejší volební vítězství Janukovyče, které úřady později zrušily jako podvodné. Tymošenková pohrozila, že by se mohla obrátit na soud.

Janukovyč její nařčení odmítá. Podvodů by podle jeho slov byla schopná jen vládní strana a ta jeho je v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám