Hlavní obsah

Ukrajinský soud odsoudil Stalina za hladomor z 30. let

– Kyjev
Novinky, alt

Soud v ukrajinském Kyjevě vynesl ve středu rozsudek nad vedením někdejšího Sovětského svazu v čele s Josifem Vissarionovičem Stalinem. Uvedl to deník Kyjev Post. V letech 1932 až 1933 se SSSR dopustil na ukrajinském národu genocidy tím, že zabavoval obilí a potraviny, země tak trpěla hladomorem.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z fotografií následků hladomoru na Ukrajině, která se objevila na kyjevské výstavě Holodomor 1932-33.

Článek

Podle odhadů tehdy na následek podvýživy v zemi zemřely až čtyři milióny lidí. O tomto počtu mluvil obžalovací spis Služby bezpečnosti Ukrajiny, který Stalina a jeho vedení Sovětského svazu žaloval.

Počet obětí hladomoru není přesně znám, odhaduje se na tři až 3,5 miliónu lidí. Nejvíce bylo zasaženo okolí Kyjeva a Charkovská oblast.

Tehdejší SSSR začal v roce 1932 kolektivizovat ukrajinský venkov. Hospodářům nebral jen nemovitý majetek, ale i zásoby obilí, dobytek, zeleninu. V zemi nezůstaly téměř žádné potraviny a mnoho lidí podvýživu nepřežilo. Kromě toho byly vydány zákony, které zakázaly s obilím a potravinami na venkově obchodovat, bylo zastaveno i zásobování venkova.

Země chtěla oslabit vliv části obyvatelstva a jeho odpor proti Sovětskému svazu.

Nynější rozsudek jmenuje jako odpovědné osoby Stalina, tehdejšího šéfa rady lidových komisařů a pozdějšího ministra zahraničí Vjačeslava Molotova a Lazara Kaganoviče, který vedl komunistickou stranu na Ukrajině. Případ byl výrokem uzavřen, protože nikdo ze žalovaných už nežije.

Rusko odmítá někdejší hladomor uznat jako genocidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám