Hlavní obsah

Velvyslanec Bašta v Kyjevě končí

Právo, Michael Švec
Kyjev

Po téměř třech letech v čele české ambasády končí v Kyjevě velvyslanec Jaroslav Bašta. Právu to ve středu potvrdil Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí (MZV).

Článek

Bašta o uvolnění z funkce požádal sám. „V pondělí vláda vyhověla žádosti pana velvyslance Bašty o odvolání ze zdravotních důvodů,“ řekl Beneš. Zatím není jasné, kdy Bašta úřad opustí. “Mělo by to být někdy koncem března,“ upřesnil Beneš.

Bašta přitom ještě loni počátkem října vylučoval, že z úřadu odstoupí. Tehdy  kolem jeho setrvání vznikly otazníky v souvislosti s aférou kolem udělování českých víz Ukrajincům. Místní server Korrespondent tehdy s odkazem na údajné české vyšetřovatele tvrdil, že velvyslanec šéfoval nelegálním operacím při vydávání víz.

Žadatelé o vízum se od června 2008 do loňského ledna museli registrovat přes call centrum provozované soukromou firmou. Platili za to 20 dolarů (asi 360 korun) na účet firmy. Podle serveru sumu zaplatilo přes 30 tisíc žadatelů. List Segodnia tehdy tvrdil, že el české firmy provozující call centrum je blízký přítel Bašty. Velvyslanec obvinění kategoricky odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám