Hlavní obsah

Na sídlišti v Trebišově vyroste zeď, která má chránit obyvatele bytovky

– Třebišov
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

U obytného domu na sídlišti v Trebišově na východě Slovenska vyroste zeď, která by měla chránit obyvatele před nepořádkem, který jim kolem domu způsobují nepřizpůsobiví občané bydlící nedaleko. Jak informuje deník Krozár, městští poslanci výstavbu zdi na Kutnohorské ulici schválili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé domu původně žádali i o možnost odkoupení pozemků kolem bytovky. Tuto možnost poslanci neschválili. Obyvatelé si vzali úvěr na rekonstrukci domu a obávají se, že jim dům zničí party mladých lidí, které se v okolí pohybují. Výstavbu zdi budou financovat obyvatelé z úvěru.

Dnes odděluje bytovku od Zimní ulice, kde bydlí většinou nepřizpůsobiví občané, jen několik garáží. Obyvatelé odmítají, že zeď je namířena pouze proti Romům.

Rostou další zdi

V posledním období vyrostly podobné zdi nebo ploty i v dalších městech a obcích na Slovensku. V obci Ostrovany se obyvatelé netají tím, že 150metrů dlouhá zeď je má chránit od krádeží Romů z nedaleké osady. V Ostrovanech žije 1700 obyvatelů, z nichž je 1200 Romů.

Ve městě Michalovce obhajovali výstavbu podobné zdi na sídlišti Východ nutností chránit občany před hlukem z nedaleké silnice. Zeď v Michalovcích má podle oficiální verze sloužit také ke sportování, například na squash. Za sto metrů dlouhou zdí je však rovněž osada, kde žije asi 1800 Romů.

Už pět let stojí zeď v obci Sečovce. Betonová zeď odděluje zdejší základní školu od romské osady, kde žije přes tisíc Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám