Hlavní obsah

Severoirský premiér odstupuje kvůli skandálům své ženy. Dočasně

Londýn

Severoirský první ministr Peter Robinson dočasně na šest týdnů odstoupí kvůli skandálům své manželky. Oznámil to v pondělí v Belfastu předseda severoirského parlamentu William Hay.

Článek

Severním Irskem minulý týden otřásla odhalení o nevěře Robinsonovy manželky Iris s o 40 let mladším milencem. [celá zpráva]

Iris Robinsonová, která je také politička, navíc podle britských médií porušila zákony, když pro svého milence získala od místních developerů 50 000 liber (asi 1,5 miliónu korun).

Robinson chce během nadcházejících šesti týdnů očistit své jméno. Jeho funkci po tu dobu převezme ministryně pro podnikání Arlene Fosterová.

Skandál přišel v klíčové době pro budoucnost Severního Irska. Robinson vede protestantskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP). Vlády v Londýně i v Dublinu tlačí na DUP, aby přistoupila na harmonogram předání policejních a soudních pravomocí vládě v Ulsteru.

Toto předání pravomocí je považováno za poslední klíčový krok při naplňování dohody z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám