Hlavní obsah

Brown přežil další pokus o vnitrostranický puč

Londýn

Britský premiér Gordon Brown překonal další pokus o vnitrostranickou vzpouru poté, co snaha dvou bývalých ministrů o jeho svržení nenašla v Labouristické straně podporu. Britské listy se ale shodují, že incident jen pár měsíců před volbami oslabil Browna i labouristy vůbec.

Foto: Jeff Overs/Handout , Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Bývalý ministr obrany Geoff Hoon a někdejší ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová vyzvali ve středu labouristické poslance k tajnému hlasování o tom, zda by měl Brown zůstat v čele strany. Hoon ale ještě ve středu pozdě večer v televizním rozhovoru připustil, že celá akce selhala.

"Byla to šance pro labouristické poslance uznat tento problém a snažit se ho vyřešit. Rozhodli se to neudělat," řekl Hoon, který stejně jako Hewittová patří ke spojencům bývalého premiéra Tonyho Blaira.

Podle britských médií ale šest nynějších členů Brownova kabinetu bylo připraveno za určitých okolností vzbouřence podpořit. Spekuluje se především o ministru spravedlnosti Jacku Strawovi a ministru zahraničí Davidu Milibandovi, kterému ve středu trvalo šest hodin, než Browna nepříliš přesvědčivě podpořil.

Miliband ve čtvrtek tyto spekulace odmítl, stejně jako Straw, podle něhož pokus o puč selhal. Podle Strawa dokonce pokus o premiérovo svržení labouristy sjednotí.

Gordon Brown patří k nejméně populárním ministerským předsedům po druhé světové válce. V premiérském křesle vystřídal v roce 2007 Tonyho Blaira. Od té doby čelil několika vzpourám ve vlastní straně, naposledy po evropských volbách loni v červnu, kdy labouristé utrpěli těžkou porážku a postavilo se proti němu několik členů jeho vlády.
Labourističtí kritici mu vyčítají především malé osobní charisma. I když uznávají jeho nasazení a integritu, vyčítají mu špatný politický instinkt a neobratnost.
Brown musí volby vyhlásit do června, nejčastěji se spekuluje o 6. květnu. Labouristé vládnou již od roku 1997 a v průzkumech zaostávají za konzervativci v průměru o deset procent. Nicméně v posledních týdnech se tento náskok spíš zmenšuje a labourističtí poslanci i britské listy se shodují, že nepovedený pokus o vnitrostranický převrat byl mimořádně špatně načasován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám