Hlavní obsah

Irsko bude tvrdě trestat rouhačství

Právo, CNN, los
Dublin

Irsko se rozhodlo přísně trestat rouhačství. Pokud od Nového roku v této členské zemi Evropské unie pronesete výrok, který se dotkne náboženské cti některého z jejích obyvatel, může vám hrozit pokuta až 25 tisíc eur (přes 650 tisíc korun).

Článek

Vyplývá to ze znění nového protirouhačského zákona, který vstoupil v této ostrovní zemi s obrovským vlivem katolické církve na Nový rok v platnost.

„Osoba, která bude usvědčena z rouhání ve formě publikování či vyslovování věcí, jež jsou neomluvitelně hanlivé či urážlivé ve vztahu k otázkám posvátným všem náboženstvím, a tím může vyvolat pobouření v řadách podstatného množství stoupenců této víry, může být pokutována až částkou 25 tisíc euro,“ citoval z nového zákona deník Washington Post.

Nový zákon vyvolal bouřlivé reakce hlavně mezi umělci. Ti se sdružili v organizaci Atheist Ireland, kde proti novému zákonu burcují. Označují jej za návrat do středověku.

Nový zákon je hloupý a vrací nás do středověku,“ řekl deníku šéf sdružení Michael Nugent. „Středověké církevní zákony nemají místo v moderní světské republice, kde trestní zákoník má chránit lidi, ne myšlenky,“ dodal s tím, že Atheist Ireland už zahajuje kampaň na protest proti zákonu.

„Potrestejte i Ježíše“

„Ještě před několika dny bylo mimo jakoukoli diskusi, zda jsou výroky těchto osobností legální. Nyní se jejich citáty budou rozebírat a posuzovat, což mimořádně zvláštní,“ řekl k tomu pro CNN Michael Nugent, šéf Atheist Ireland.

Dublin vysvětlil nové opatření tím, že irská ústava ústava z roku 1937, jež rouhání kriminalizovala, je v tomto směru překonaná, neboť chránila pouze křesťany. Nyní však na zeleném ostrově žije i množství vyznavačů jiných náboženství a těch by se prý některé projevy ateistů mohly dotknout.

„Podle mého by církev a stát měly být odděleny,“ řekl už v květnu irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern k obrovskému vlivu církve na politický život země. Sám by podle svých slov přivítal, kdyby byl předchozí zákon proti rouhačství prostě zrušen. „Ale nemohu si dovolit luxus takový zákon prostě zrušit,“ dodal s tím, že reformou zákona se navíc země vyhnula nákladnému referendu.

K římskokatolické církvi se hlásí 93 procent téměř 4,5miliónové populace Irské republiky. Nedávno ale její pozicí otřásla takzvaná Murphyho zpráva, jež po třech letech vyšetřování vylíčila, jak špičky irských katolíků kryly zneužívání stovek dětí, jehož se dopouštěli katoličtí kněží v oblasti Dublinu po několik desítek let.
Tažení proti rouhání má Evropan spojeno především se světěm islámu. Celkem 57 zemí sdružených v Organizaci islámské konference usiluje prosadit zákon nebo mezinárodně závaznou smlouvu, na jejímž základě by mohlo být rouhání či znevažování víry trestáno. Před více než čtyřmi lety vyvolalo v islámských zemích nepokoje namířené proti Dánsku a dalším západním zemím karikatur proroka Mohameda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám