Hlavní obsah

Kosovský Albánec zabíjel lidi ve finském obchodě systematicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosovský Albánec, který na Silvestra zabil ve Finsku čtyři lidi a svou bývalou přítelkyni, střílel po svých obětech systematicky, žádnou střelu nevypálil náhodně. Uvedli to na tiskové konferenci vyšetřovatelé z řad finské policie.

Foto: Reuters

Kosovský Albánec Ibrahim Shkupolli

Článek

Střelec byl identifikován jako třiačtyřicetiletý Ibrahim Shkupolli, kosovský Albánec, který neměl finské občanství. K masakru došlo v obchodním centru ve městě Espoo nedaleko metropole Helsinky v době, kdy lidé spěchali s posledním nákupy na oslavu Silvestra a příchodu Nového roku.

"Nevíme, zda vrah své oběti v obchodním středisku znal, to právě vyšetřujeme. Z tohoto pohledu nevíme, proč byli zastřeleni," řekl vrchní inspektor Esa Gronlund. Podle něj vrah střílel systematiky. "Střílelo se takovým způsobem, který nemůžete nazvat nahodilým," řekl Gronlund. Dodal, že podle dosavadních zjištění střelec neměl spolupachatele a jednal sám. Také zbraň, z níž se střílelo, nebyla registrována, takže je prý těžké vystopovat její původ.

Policii není zatím jasný ani přesný časový sled událostí. Gronlund řekl, že nemůže říci, zda svou bývalou přítelkyni vrah zastřelil, než šel vraždit do nákupního střediska, anebo až později. Tělo vrahovy přítelkyně bylo objeveno v nedalekém bytě. Útočníka policie nalezla po několika hodinách po činu mrtvého. Podle finské televize spáchal sebevraždu.

Policie dnes potvrdila, že vrah pro ni nebyl neznámou osobou. Před časem dostal pokutu za nelegální držení zbraně, a to dokonce dvakrát - jednou u soudu v Helsinkách a jednou v Espoo, kde bydlel. Jeho bývalá přítelkyně ho žalovala a soud vydal příkaz, že se k ní nesmí přibližovat.

Tento příkaz Shkupolli v listopadu porušil, když se jí pokoušel telefonovat a posílal jí sms zprávy. Podle policie ale v telefonických i mailových zprávách nebyly žádné výhrůžky.

Střelba v nákupním centru Finsko vyděsila. Byl to už třetí střelecký útok v posledních dvou letech. První tragédie se odehrála na gymnáziu v jihofinské Jokele, druhá loni na střední škole V Kauhajoki na západě země. Při první střelbě čtrnáctiletý chlapec zřejmě kvůli šikaně zastřelil dva spolužáky. V roce 2002 odpálil tehdy devatenáctiletý student doma vyrobenou bombu v nákupním centru ve městě Vantaa u Helsink a zabil sebe a dalších šest osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám