Hlavní obsah

Moskevská policie zatýkala obránce svobod, včetně nositelky Sacharovovy ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Desítky demonstrantů, včetně známé ochránkyně lidských práv, zatkli ve čtvrtek ruští policisté v centru Moskvy, kde se opozice každého 31. dne v měsíci i bez svolení úřadů pokouší pořádat protesty proti porušování svobody shromažďovací. Toto právo zaručuje 31. článek ústavy, a z toho pramení i termín demonstrací, které však moskevská radnice dosud vždy odmítla povolit.

Foto: Reuters

Moskevští policisté zatýkají dvaaosmdesátiletou ochránkyni lidských práv Ljudmilu Alexejevovou.

Článek

Mezi zatčenými se ocitla i známá ochránkyně lidských práv Ljudmila Alexejevová (82), kterou nedávno Evropský parlament vyznamenal Sacharovovou cenou. "Svobodu, svobodu!" skandovali zatčení z oken policejního autobusu, který je odvážel k výslechu.

"Popadli mě a teď mě vezou v policejním autobuse," zatelefonovala agentuře Interfax Alexejevová, která dříve ve svém blogu ohlásila, že na demonstraci přijde v převleku za Sněhurku, která v Rusku rozdává spolu s Dědem Mrázem novoroční dárky. "Ani jeden zákon nezakazuje Sněhurce přidat ke svým doplňkům i nápis na obranu 31. článku," napsala a popřála úřadům, aby v novém roce konečně začaly respektovat ústavu. Při zatýkání ji policisté podle jejích slov málem srazili a spadla by na chodník, nebýt toho, že ji zachytili okolostojící.

Radnice tentokráte odůvodnila nesouhlas s opoziční demonstrací tím, že ve stejnou dobu se má na Triumfálním náměstí konat kulturní akce "2010 vteřin do Nového roku". Na demonstranty čekaly kordony policistů, kteří vyzývali kolemjdoucí k rozchodu, a také kolony policejních autobusů. Ještě dříve moskevská policie varovala, že zabrání jakýmkoli nepovoleným shromážděním. Také prokuratura si předvolala Alexejevovou a další organizátory, aby jim předala výstrahu před porušením zákona.

Zadržováním a rozháněním demonstrantů skončily i předchozí pokusy o protesty, ale Alexejevovou policisté nezatkli.

Vladimir Putin - někdejší ruský prezident a od května 2008 premiér -, který se dostal k moci právě před deseti léty po demisi tehdejšího prezidenta Borise Jelcina, během své éry vytlačil "nesystémovou" opozici na okraj politické scény. V parlamentu, ovládaném Putinovou stranou Jednotné Rusko, sice zasedají zástupci tří opozičních stran, ale při klíčovým rozhodováních i ti podporují Kreml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám