Hlavní obsah

Odtajněné dokumenty ukazují, že Thatcherová byla přísná a ráda pila whisky

– Londýn
Právo, ČTK, BBC, znk

Někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová (84) byla náročná, vznětlivá a milovala whisky. Vyplývá to z nově odtajněných dokumentů týkajících se prvních měsíců její vlády v roce 1979, informovala ve středu agentura AFP.

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Článek

Při Thatcherové první návštěvě Francie v červnu 1979, tedy měsíc po nástupu do funkce, ji zase museli pracovníci konzulátu půjčit na nákup v bezcelním obchodě. Dopřála si tam láhev své oblíbené whisky Teacher´s, láhev ginu, který měl v oblibě její manžel Denis, a 200 cigaret Benson, vše za zhruba 65 franků (asi 400 korun). Věřitelé potom prý museli úřad ministerské předsedkyně několikrát upomínat, aby dostali peníze zpátky.

Thatcherová, jíž se kvůli neoblomnému charakteru přezdívalo „Železná lady“, byla na své podřízené přinejmenším tak přísná, jako sama na sebe a na jejich chyby reagovala často s nelítostným sarkasmem. „Je to velmi špatný text a můžeme mít jenom velkoryse za to, že ministerstvo financí 'se stará o něco jiného',“ načmárala na dokument od ministra financí Geoffreye Howea.

Premiérka doporučila zbraně pro policii

Ministerská předsedkyně také vypeskovala zaměstnance za to, že pro v USA nepřipravili „dostatečně zajímavý“ itinerář a vyžádala si „plnější program“ v New Yorku.

Jiný odtajněný dokument z prosince 1979 dokládá její praktický přístup k problémům a přináší konverzaci s americkým prezidentem Jimmy Carterem v Bílém domě. Thatcherová se hlavu USA snažila přesvědčit, aby USA odvolaly tehdejší zákaz prodeje zbraní severoirské policii.

Podle přepisu „osobně zacházela s oběma typy zbraní, které policie nyní má a které měly být objednány“. „Nebylo pochyb, že americký ruger byl o poznání lepší,“ uvádí zpráva.

V červnu 1979 zas Thatcherová odmítla nabídku japonských pořadatelů ekonomického summitu na poskytnutí ochranky v podobě dvaceti karatistek. Chtěla, aby se s ní zacházelo jako s ostatními lídry. „Kdyby bylo jiným šéfům delegací přiděleno například dvacet karatistů-mužů, neměla by předsedkyně vlády námitky. Ale nechce žádné zvláštní zacházení,“ stojí v depeši ministerstva zahraničí.

Thatcherová stála v čele vlády do roku 1990, nyní je členkou Sněmovny lordů. Její manžel, se kterým má syna a dceru, zemřel roku 2003, sama se potýká s demencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám