Hlavní obsah

Britský rukojmí v Iráku po více než dvou letech propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Iráčtí únosci ve středu ráno propustili na svobodu britského počítačového experta Petera Moora, kterého unesli v květnu 2007 v Bagdádu spolu s jeho čtyřmi britskými osobními strážci. Oznámila to irácká vláda a britský ministr zahraničí David Miliband.

Článek

"Brit Peter Moore byl propuštěn na svobodu a byl předán britskému velvyslanectví v Bagdádu," uvedl mluvčí irácké vlády. "Je v dobrém zdravotním stavu... Irácká vláda je šťastná, že na svátky už bude moci být se svou rodinou," dodal.

Propuštění potvrdil i šéf britské diplomacie a řekl, že Moore žil "dva a půl roku v nepopsatelné tísni, ve strachu a nejistotě". Potvrdil, že Moore je v dobrém zdravotním stavu.

Šestatřicetiletý Moore pracoval v Bagdádu pro americkou firmu poradenskou společnost Bearingpoitnt, když byl v roce 2007 spolu se svými čtyři osobními strážci unesen z iráckého ministerstva financí v Bagdádu. Od té doby bylo možné je spatřit jen na několika videozáznamech, které udělali jejich únosci.

Těla tří britských strážců Jasona Swindlehursta, Jasona Creswella a Aleca MacLachlana  byla letos v létě předána britským úřadům a osud čtvrtého je zatím nejasný. Soudí se, že je mrtev. Irácká vláda nemá podle svého mluvčího o něm žádné zprávy. Britové žádají, aby jim bylo předáno alespoň tělo.

Mluvčí zdůraznil, že Irák nebyl do jednání o propuštění Moora zapojen, ale irácká vláda úsilí o jeho osvobození podporovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám