Hlavní obsah

Zloději v Polsku ukradli další pamětní nápis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhořelec

Dva týdny po krádeži nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z bývalého koncentračního tábora v Osvětimi byl ukraden v západopolském městě Zhořelec další historický nápis.

Foto: Irek Dorozanski, Reuters

Vstupní brána do areálu bývalého koncentračního tábora Osvětim

Článek

Zloději si tentokrát vyhlédli pamětní tabuli k podpisu dohody z roku 1950 o společné hranici mezi Polskem a někdejší Německou demokratickou republikou (NDR).

Lapkové museli 200 kilogramů vážící desku z mosazi a bronzu nejdříve z fasády budovy místního kulturního domu odmontovat, řekl policejní mluvčí. Policie nevyloučila, že ji mohli ukrást překupníci s kovovým šrotem, protože na místě se našly stopy ručního vozíku.

Pamětní tabule byla na dům umístěna v roce 1955 k pětiletému výročí podpisu smlouvy. Budova od svého otevření v roce 1902 německým císařem Vilémem II. sloužila až do odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce jako síň slávy.

V červenci 1950 zde východoněmecký ministerský předseda Otto Grotewohl se svým polským kolegou Józefem Cyrankiewiczem podepsali takzvanou zhořeleckou smlouvu. Tou NDR uznala pět let po skončení druhé světové války německo-polskou hranici na linii řek Odra-Nisa.

Hornolužický Zhořelec se po odsunutí německého obyvatelstva z dnešního západního Polska v roce 1945 stal pohraničním městem, které rozdělila na německý Görlitz a polský Zgorzelec řeka Nisa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám