Hlavní obsah

Na východě Slovenska odmítli obsloužit Romy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spišské Vlachy

Skupinu učitelů, v níž byl také romský manželský pár, odmítli obsloužit ve dvou restauracích ve městě Spišské Vlachy na východě Slovenska. Jak uvedl portál tvnoviny.sk, pokud se vyšetřováním prokáže, že je personál neobsloužil pouze proto, že jsou Romové, číšníci se dopustili trestního činu podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Romský asistent učitele Roman Pecha oznámil údajnou diskriminaci na policii a ta začala případ vyšetřovat. Pecha pracuje na základní škole v obci Bystrany a před vánočními svátky si chtěl posedět se svými kolegyněmi.

Když je odmítli obsloužit v jednom podniku, přesunuli se do druhého, ale situace se zde zopakovala. Personál tvrdil, že Romy neobsluhuje a pokud by učinili výjimku, tak do podniku přijdou další Romové.

Navíc měli být Romové opilí. Oni to však rozhodně popírají. "Řídil jsem ten večer vůz. Určitě jsem nepil," říká Pecha. Po oznámení na policii se podrobil dechové zkoušce, která alkohol neprokázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám