Hlavní obsah

Kampuschová byla unesena "na objednávku", řekl šéf vyšetřovatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Podle šéfa rakouské zvláštní vyšetřovací komise, která se zabývá případem Nataschi Kampuschové, za dívčiným únosem stály zřejmě další osoby a únosce mohl jednat "na objednávku". Šéfa komise Ludwiga Adamoviche citoval v pondělí rakouský deník Die Presse.

Článek

Kampuschovou jako desetiletou školačku unesl v roce 1998 psychicky narušený Wolfgang Priklopil. Osm let ji držel ve sklepě svého domu. V srpnu 2006 se jí podařilo uprchnout. Únosce poté spáchal sebevraždu.

"Mnohé mluví pro to, že v pozadí stáli jiní a že Priklopil jednal jen na objednávku," řekl Adamovich, který v minulosti předsedal rakouskému ústavnímu soudu.

Uvedl to u vídeňského soudu, který ho na Štědrý den potrestal pokutou 10 000 eur pro pomluvu. Kvůli ní šéfa komise zažalovala matka Nataschi Kampuschové Brigitte Sirná. Adamovich totiž řekl, že se děvče mělo ve sklepním vězení lépe než předtím doma. Už oznámil, že se proti verdiktu odvolá. Svá obvinění vůči Sirné navíc ještě zesílil.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Ludwig Adamovich

O únosu musel vědět někdo další

Adamovich při pátečním procesu mluvil i o pozadí případu. Zmínil se o tom, že existují důkazy, podle nichž původní plán únosu mohl "ztroskotat". Už jen skutečnost, že sklepní vězení nebylo v době únosu ještě vůbec hotové a dostavovalo se postupně až po něm, mluví pro to, "že se únos neodehrál tak, jak byl naplánován", míní šéf komise. Podle něj to nakonec dopadlo tak, že "tady stál Priklopil s děvčetem".

Zvláštní vyšetřovací komise před několika měsíci ve své zprávě uvedla, že o únosu Kampuschové musel vědět někdo další. Státní zastupitelství nyní vyšetřuje Priklopilova přítele.

Adamovich zopakoval i svá obvinění vůči dívčině matce. Sirná tehdy podle něj chodila do fitnessklubu a malou Nataschu tam brala s sebou. Šéf komise uvedl, že v tomto prostředí mohlo "dojít ke kontaktu s pochybnými osobami". Odvolal se na posudek dětského psychiatra Maxe Friedricha z roku 1998. "Jsem absolutně přesvědčen o tom, že se paní Kampuschové vedlo špatně".

Dnes jednadvacetiletá Kampuschová se se svou rodinou často nestýká. Na tiskové konferenci v Hamburku v polovině prosince uvedla, že je s ní pravidelně v kontaktu, ale ne "v příliš těsném".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám