Hlavní obsah

Chorvati volí nového prezidenta

Záhřeb

V Chorvatsku se v neděli konají prezidentské volby. Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno středoevropského času a uzavřou se v 19:00. Z hlasování má vzejít hlava státu, která zemi symbolicky přivede do Evropské unie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O nejvyšší úřad v zemi se uchází 12 kandidátů, největší šance se dávají sociálnímu demokratu Ivo Josipovičovi. Očekává se však, že rozhodnout bude muset až druhé kolo, plánované na 10. ledna.

O druhé místo, které je vstupenkou do pravděpodobného druhého kola, se podle průzkumů utkají primátor Záhřebu Milan Bandić a předseda Chorvatské obchodní komory Nadan Vidošević. Oba do voleb jdou jako nezávislí.

Přispět k rozhodnutí svým hlasem má v celkem 6866 volebních místnostech asi 4,5 milionu oprávněných voličů. Do voleb se mohou zapojit také Chorvaté žijící v zahraničí, kteří mohli odevzdávat hlasy již od sobotního rána. Nejvíce jich v Evropě žije v Rakousku a Německu.

Chorvatské soukromé televize RTL a Nova TV zveřejní své odhady výsledků podle průzkumu při odchodu z volebních místností ihned po ukončení voleb v 19:00. Oficiální předběžný výsledek má volební komise zveřejnit kolem půlnoci.

Současný prezident, čtyřiasedmdesátiletý Stjepan Mesić, patří k nejpopulárnějším politikům v zemi. Po dvou volebních mandátech ale již nemůže znovu kandidovat, nedovoluje to ústava. ik

Reklama

Výběr článků

Načítám