Hlavní obsah

Při povodních na Slovensku zemřeli už dva lidé

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Třetí stupeň povodňové aktivity byl v sobotu vyhlášen na řece Uh na východním Slovensku. V sobotu řeka stoupla u obce Lekárovce v důsledku dešťů a rychlého tání sněhu až o dva metry. V pátek při povodních utonula 70letá žena ve městě Podbrezová na středním Slovensku. V sobotu utonul zatím neznámý muž v řece Hron u obce Hronovce.

Článek

O druhé oběti informovala v sobotu slovenská televize Markíza.

Třetí stupeň byl vyhlášen rovněž na říčce Roňava u Michalovců a na Olšavě u Bohdanovců. Podle předsedy obvodního úřadu životního prostředí Mariána Zolovčíka byla situace kritická především v noci z pátku na sobotu. Řeky Uh, Latorica a Laborec odvádějí vodu ze Zakarpatské Ukrajiny, kde v uplynulých dnech pršelo a vysoké teploty způsobily rychlé tání sněhu.

Porubský potok ohrožuje obyvatele obce Poruba pod Vihorlatom. Voda způsobuje potíže také v části města Sobrance.

V pátek se utopila žena

V pátek utonula 70letá žena ve městě Podbrezová na středním Slovensku. Podle televize Joj žena bydlela v Banské Bystrici, ale vánoční svátky se rozhodla strávit na chatě. Před chatou ji strhla voda a hasiči její tělo našli 300 metrů od chaty bez známek života. [celá zpráva]

V části Zvolenu musely úřady v pátek evakuovat asi 200 lidí z městské části Neresnica, kde místní potok zaplavil asi 20 domů. Noc lidé strávili ve vysokoškolské koleji. V sobotu se mohli vrátit do svých domovů.

Teplé počasí komplikuje rovněž situaci v lyžařských střediscích. Teploty jsou vysoko nad nulou. Například v nejvyšším lyžařském středisku v Lomnickém sedle se v pátek lyžovalo při třech stupních nad nulou. V posledních dnech roztálo 10 až 15 centimetrů sněhu. Sněhová vrstva dosahuje v průměru 30centimetrů, ve vyšších polohách až 50centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám