Hlavní obsah

Na Slovensku se utopila 70letá žena, obleva způsobila lokální záplavy

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

V některých regionech Slovenska způsobil déšť a náhlá obleva lokální záplavy. Třetí stupeň povodňové pohotovosti byl v pátek vyhlášen například na řekách a potocích Hron, Čierny Hron, Ipeľ, Krupinica a Neresnica. Hydrometeorologové varují před možným vznikem povodní téměř na celém území Slovenska. Během záplav se utopila sedmdesátiletá žena. Původně se mluvilo o dvou obětech. Podle ČTK se však další úmrtí nepotvrdilo.

Foto: Ivan Lidmila, Právo

Ilustrační foto

Článek

Potok Neresnica zaplavil na okraji Zvolenu asi 20 domů. Hasiči museli vystěhovat obyvatele jednoho domu, který má narušenou statiku. Potok je za normálních okolností široký pět metrů, v pátek zde protékal v šíři až 30 metrů. Voda zaplavila také některé silnice. Úřady zvažují evakuaci obyvatel.

Třetí stupeň povodňové pohotovosti byl v pátek vyhlášen například na řekách a potocích Hron, Čierny Hron, Ipeľ, Krupinica a Neresnica. 

Teplé počasí komplikuje rovněž situaci v lyžařských střediscích. Teploty jsou vysoko nad nulou. Například v nejvyšším lyžařském středisku v Lomnickém sedle se v pátek lyžovalo při třech stupních nad nulou.

V posledních dnech roztálo 10 až 15 centimetrů sněhu. Sněhová vrstva dosahuje v průměru 30 centimetrů, ve vyšších polohách maximálně 50 centimetrů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám