Hlavní obsah

Rozmary počasí v Evropě: V Alpách hrozí laviny, Benátky jsou pod vodou

Novinky, ČTK, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříznivé počasí v posledních dnech trápí mnoho zemí Evropy. Zatímco Francii či Polsko sužovaly třeskuté mrazy, Benátky se ocitly pod vodou. Silné deště potrápily Kanárské ostrovy, kde město La Aldea de San Nicolas ochromily sesuvy půdy.

Foto: Reuters

Hladiny vody v Benátkách vystoupila až 143 centimetrů nad hladinu moře.

Článek

Více než polovina italských Benátek se ocitla pod vodou. Podle BBC tam ve středu tam voda dosáhla svých letošních maxim.

Silný vítr s deštěm způsobil, že hladina vody vystoupala až na 143 centimetrů nad hladinu moře. Podle statistik se jedná o 11. nejvyšší úroveň od nejhorších záplav v historii. Odborníci se navíc obávají, že město by se pod vodou mohlo octnout znovu začátkem příštího roku.

Foto: Reuters

Benátky pod vodou

V Alpách hrozí laviny

V posledních dnech do horských oblastí Evropy přišla bohatá sněhová nadílka. V alpských oblastech Rakouska a Švýcarska hrozí laviny. V Rakousku uvádějí úřady hojně navštěvovaného Tyrolska, že se lyžaři musejí mít na pozoru před "kritickými lavinovými podmínkami".

Nebezpečné jsou v horách hlavně zaváté strmější úseky mimo vyznačené sjezdové a turistické tratě. Horská služba považuje za problematické "velmi nepravidelné rozdělení sněhu" na svazích. Lyžaře totiž "přímo magicky" lákají bohaté sněžné závěje, které ještě nejsou po nejčerstvějších nadílkách sněhu zpevněné.

Kvůli silnějšímu větru je třeba počítat s ojedinělými sesuvy spontánních lavin ze strmějších svahů. Nepříznivá lavinová situace potrvá i v příštích dnech.

Mráz zabíjel

Velké problémy způsobil v předešlých dnech také mráz. Kromě kolabující dopravy si vyžádal mnoho lidských životů. Po celém kontinentě zemřelo kvůli mrazům více než sto lidí. Například v Česku o víkendu umrzlo devět lidí, v Polsku pak dvacet.[celá zpráva]

Foto: David Moir, Reuters

Velkou Británii trápí mráz a sníh

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám