Hlavní obsah

Krádež nápisu z Osvětimi objednal sběratel ze Švédska

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Krádež nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z brány bývalého koncentračního tábora v Osvětimi na jihu Polska si objednal sběratel ze Švédska. S odvoláním na zdroje blízké bezpečnostním složkám to v úterý uvedla polská televize TVN24.

Článek

Podle televize ZDF stopy vedou sice do této skandinávské země, ne však k občanům Švédska.

Mluvčí úřadu státního návladního Jacek Zdrymalski odmítl potvrdit, že zadání přišlo ze Švédska. „Objednávku zadal přes internet muž žijící mimo Polsko a s největší pravděpodobností bez polské státní příslušnosti,“ řekl s tím, že vyšetřovatelé už požádali o pomoc kolegy ze zahraničí, kteří s nimi spolupracují.

Policejní odborníci podrobují kovovou tabuli důkladné analýze. V nápisu chybí písmeno i ze slova frei, protože pachatelé ho ztratili ještě na území tábora, což policie v zájmu vyšetřování utajila.

Zloději nápis ukradli minulý pátek ráno, v neděli večer ho vyšetřovatelé vypátrali v lesích u Toruně. V noci na pondělí zatkla pět podezřelých ve věku od 20 do 39 let.

Koncentrační tábor v Osvětimi založili nacisté v roce 1940. Smrt v něm našlo přes milión lidí, převážně Židů.

Reklama

Související články

V Osvětimi ukradli nápis Arbeit macht frei

Nápis "Arbeit macht frei" nad vstupní branou areálu bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi byl v noci na pátek odcizen, uvedl server Gazeta.pl....

Výběr článků

Načítám