Hlavní obsah

Policie dopadla zloděje nápisu "Arbeit macht frei" z Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská policie nalezla nápis "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje) z brány bývalého koncentračního tábora v Osvětimi, který neznámí pachatelé ukradli v pátek. Oznámila to v noci na pondělí podle agentury AP policejní mluvčí Katarzyna Padlová. Policisté přitom zatkli pět mužů.

Článek

Nápis, jenž je dodnes symbolem utrpení miliónů lidí v době nacistické diktatury, policie podle mluvčí vypátrala na severu země. Rozřezán byl na tři kusy, z nichž každý obsahoval jedno slovo.

Pětice podezřelých ve věku 20 až 39 let se do křížku se zákonem dostala už dříve. Podle vyšetřovatelů se chtěli obohatit a nepatří k neonacistickému hnutí.

Úřady vypsaly vysokou odměnu

Za informace vedoucí k nalezení nápisu vypsaly polské instituce odměnu celkem 115 000 zlotých (asi 726 250 korun). Jeho krádež vzbudila velké rozhořčení nejen v Polsku, ale i v zahraničí, zejména v Izraeli. Branou osvětimského vyhlazovacího tábora prošlo za druhé světové války přes milión Židů, většina z nich v něm zahynula.

Foto: Irek Dorozanski, Reuters

Vstupní brána do areálu bývalého koncentračního tábora Osvětim

Po činu se objevilo hned několik hypotéz, kdo za krádeží může stát. Někteří se domnívali, že šlo o loupež na objednávku sběratele, podle jiných ji mohli mít na svědomí neonacisté a podle další hypotézy obyčejní zloději kovů.

Továrna na smrt
Koncentračním táborem v Osvětimi prošlo za druhé světové války podle historiků 1,1 miliónu Židů, 140 000 politických vězňů z Polska, 20 000 Romů, 10 000 válečných zajatců ze Sovětského svazu a tisíce dalších vězňů jiných národností. Celkový počet obětí se odhaduje na 1,1 až 1,5 miliónu osob, většinou Židů.
Tábor v Osvětimi-Březince je jedním ze symbolů nacistických zvěrstev. Tamní muzeum ročně navštíví více než milión lidí. Na jeho pozemku se dochovaly osobní věci vězňů a více než 150 budov, včetně plynových komor.
Polsko ale nemá na jejich údržbu dost peněz. Letos proto vyzvalo ostatní země, aby mu pomohly. Německo minulý týden oznámilo, že dá na opravy tábora 60 miliónů eur (asi 1,6 miliardy korun), což je polovina částky, které je podle správy muzea k zachování památníku potřeba. Česká vláda se letos v dubnu rozhodla přispět dvěma milióny korun.

Arbeit macht frei

Nápis "Arbeit macht frei" vznikl v zámečnické dílně v koncentračním táboře Osvětim. Písmena vytvořil vězeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrácené písmeno "b" ve slově Arbeit, což mnozí vykládají jako skrytý výraz odporu vězňů proti nacistům. Nápis chtěli po osvobození Osvětimi v lednu 1945 odvézt sovětští vojáci, ale za láhev podomácku vyrobené kořalky ji její hlídač dal jednomu z bývalých vězňů. Podle odborníků má nevyčíslitelnou hodnotu.

Heslo "Arbeit macht frei" bylo umístěno i na vstupních bránách jiných koncentračních táborů, včetně Terezína.

Reklama

Související témata:

Související články

V Osvětimi ukradli nápis Arbeit macht frei

Nápis "Arbeit macht frei" nad vstupní branou areálu bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi byl v noci na pátek odcizen, uvedl server Gazeta.pl....

Výběr článků

Načítám