Hlavní obsah

Slovenské koruny mění banky jen do konce roku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Komerční banky na Slovensku budou měnit slovenské koruny za eura jen do konce roku 2009. Od příštího roku bude možné vyměnit slovenské koruny za eura pouze v Národní bance Slovenska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Koncem roku banky evidují překvapivě velký zájem o výměnu slovenských korun. "Tento týden přinesl klient do naši pobočky dva a půl miliónu slovenských korun. V listopadu jsme na všech našich pobočkách vyměnili 21 miliónů slovenských korun a za dva týdny prosince téměř 18 miliónů," uvedla mluvčí Všeobecné úvěrové banky Alena Walterová.

Nejčastěji nosí lidé do bank nižší částky od 800 do 1000 korun. "Při vánočním úklidu jsem objevila tisícikorunu. Takže to mám před svátky na přilepšenou," říká jedna z klientek banky.

Národní banka Slovenska bude měnit slovenské mince do konce roku 2013 a bankovky bez časového omezení.

Nedostatek mincí

Rok po zavedení eura je na Slovensku nedostatek jednocentových a dvoucentových mincí. Státní tajemník ministerstva financí Peter Kažimír pro Slovenský rozhlas potvrdil, že mincovna v Kremnici vyrazí další milióny eurocentových mincí.

Slováci si přitom nejvíc stěžují na nejdrobnější euromince. "Jsou zcela zbytečné a jen zatěžují peněženky," říká Anna Moravová z Bratislavy. Podle průzkumu veřejného mínění podporuje zrušení nejmenších euromincí v centových hodnotách až 60 procent Slováků.

Kažimír považuje diskusi o zrušení jedno a dvoucentových mincí za předčasnou. "My jsme tuto možnost zvažovali, ale Evropská komise nás upozornila, že jednotnou evropskou měnu používáme příliš krátce. Takže doporučuji, abychom ještě počkali," uvedl.

Kremnická mincovna při zavedení eura vyrazila 500 miliónů kusů euromincí a 188 miliónů eurobankovek si Slováci půjčili z Rakouska.

Povinné duální zobrazování cen po Novém roce končí

Duální zobrazování cen ve slovenských korunách i v eurech bylo zavedeno v polovině loňského roku a platilo po celý rok 2009. V příštím roce tato povinnost končí, ale někteří obchodníci uvažují nad tím, že dvojí cenovky ponechají i v příštím roce.

„Je to služba zákazníkům. Nemusí ceny přepočítávat, mají to vše na cenovkách. Já to určitě ponechám i v příštím roce,“ uvedl Kamil Hrenčák, který vlastní obchod s potravinami v bratislavské čtvrti Podunajské Biskupice.

Podle odborníků většina obchodníků duální zobrazování po Novém roce ukončí. Umožňuje jim to zákon a duální zobrazování zvyšuje obchodníkům provozní náklady. "Měli by to ponechat. Mně to stále pomáhá, když vidím ceny v eurech i korunách," domnívá se Katarína z Bratislavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám