Hlavní obsah

V Gruzii při odstřelu památníku zemřela matka s dcerou

Tbilisi

Dva lidé - matka s osmiletou dcerou - přišli v sobotu o život v druhém největším gruzínském městě Kutaisi, když tam vyhazovali do vzduchu památník k uctění obětí druhé světové války. Několik dalších lidí bylo zraněno. S odvoláním na místní sdělovací prostředky to oznámila agentura Reuters.

Foto: Mamuka Kakauridze , Reuters

Památník v Kutaisi.

Článek

Úřady označily za příčinu neštěstí nedodržení bezpečnostních norem.

Památník z betonu a bronzu vysoký 46 metrů byl odstraněn, protože na jeho místě má vyrůst nový gruzínský parlament. Ten tam má být z vládního podnětu přemístěn z Tbilisi.

S likvidací monumentu ze sovětské éry se začalo už během týdne. Rusko ji ve čtvrtek označilo za výraz neúcty ke Gruzínům, kteří za války bojovali v řadách Rudé armády. V lítém boji s hordami hitlerovských vrahů jich 300 000 přišlo o život.

Napjaté vztahy

Vztahy Tbilisi s Moskvou jsou v posledních letech velmi napjaté. Gruzie, která získala po 70 letech opět samostatnost v roce 1991, se jednoznačně přiklání k Západu a k zemím NATO. Do aliance chce vstoupit. Tvrdě požadovala odchod ruských vojáků země. Situaci komplikují separatisté v Abcházii a Osetii, kteří jsou de facto na tbiliské vládě nezávislí.

Gruzie se loni pokusila o vojenský zásah v Jižní Osetii a její připojení, což mělo za následek válku s Ruskem, jehož vojáci dohlíželi v oblasti na křehké příměří mezi separatisty a gruzínskou vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám