Hlavní obsah

Šéf OSN touží po shodě, o prodloužení summitu prý ale neopožádal

Novinky, Tomáš Reiner
Kodaň
Aktualizováno

Konference OSN o klimatu v Kodani v pátek pár hodin před plánovaným závěrečným usnesením pokračovala podle scénáře předchozích dní. Konsensus o společné dohodě po tzv. Kjótském protokolu se nepodařilo vyjednat ani přes přítomnost hlav 119 států včetně USA, Číny, Ruska, Brazílie či Francie. Šéf OSN Pan Ki-mun posléze oznámil, že chce summit ještě prodloužit. Tuto informaci však OSN později popřela.

Foto: Bob Strong, Reuters

Model planety Země v konferenčním středisku Bella Center

Článek

Týden trvající schůzka měla skončit v pátek. "Generální tajemník OSN požádal lidi, aby dnes večer neodjížděli," tlumočil nejprve přání eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas. Pan Ki-mun podle něj věří, že státníci budou schopni nalézt shodu. Žádost o prodloužení summitu ale poté OSN popřela.

Návrh dohody zůstal rámcový a celé odstavce v ní pouze v závorkách naznačujících, že některá ze stran s formulacemi nesouhlasí. Neexistuje shoda v tom, o jakou maximální hodnotu se svět v příštích letech může oteplit, jak by se měla snížit produkce skleníkových plynů, kdo to zaplatí, kolik dá a jak se peníze přerozdělí.

Summit vycházející ze závěrů Mezivládního panelu OSN pro klimatické změny (IPCC) a dalších vědeckých uskupení, že se povrch Země otepluje a člověk se na tom podílí svou činností, vykreslil rozdíl mezi rozvojovými a rozvinutými zeměmi ve světě proklamací.

Úspěch původně nikdo nečekal

Před konferencí zaznívalo z úst západních představitelů, kteří jsou pro razantní snížení průmyslových emisí, že dohoda zřejmě nebude a je nutné usilovat o společné politicky závazné anebo jen operační stanovisko, na kterém ji bude možné brzy vystavět.

Se zahájením jednoho z největších koncilů ve světových dějinách, na pozadí desetitisícových demonstrací nejen v ulicích Kodaně a díky mediálnímu zájmu to ale alespoň z počátku vypadalo, že by mohl přijít na poslední chvíli průlom. Nepřišel a dánští hostitelé v předposlední den summitu uvedli, že doufají ve finální dohodu příští rok.

V pátek dopoledne se společné stanovisko za zavřenými dveřmi místního hotelu snažili ještě najít hlavy 19 největších a nejmocnějších zemí světa. Kvůli neformálním schůzkám začalo opožděně poslední formální sezení, ale ani na přeložených závěrečných tiskových konferencích zřejmě nebude co vystavovat.

Odpoledne to potvrzoval i britský deník The Guardian, jehož redaktoři měli možnost nahlédnout do dokumentu předneseným 28 státy. Uvádí se v něm obecně, že svět by si měl stanovit limit maximálního růstu teplot o dva stupně Celsia, omezení emisí specifikována nejsou. V návrhu je další konference OSN příští rok v prosinci v Mexico City.

Kolik, kdo a jak

Neúspěch v Kodani byl střídavě svalován na dva největší světové znečišťovatele - Spojené státy a na Čínu, potažmo na oba. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po dopoledním mítinku řekl, že dohodu brzdí hlavně Peking, který je proti ustavení úřadu, jenž by na dodržování závazků o snížení CO2 dohlížel.

Čína se snažila dohodnout průlom v jednání už ve čtvrtek. V Kodani kritizovala především USA, že  s cíli na redukci emisí zaostávají za požadavky OSN, které chtěly do roku 2020 množství vypouštěných plynů snížit o 25 až 40 procent oproti stavu v roce 1990.

Foto: Bob Strong , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao v Kodani

Američané přišli se závazkem 17 procent oproti roku 2005, nádavkem však přislíbily zřízení fondu, který by rozvojovým zemím každoročně do roku 2020 poskytl na přechod k čistým technologiím až 100 miliard dolarů. USA navíc slibovaly, že už do roku 2012, kdy doběhne kjótský protokol, by ve fondu bylo 10 miliard. Prohlášení vyvolalo znepokojení mezi republikány v americkém Senátu. [celá zpráva]

USA dohodu z Kjóta odmítaly a stejně jako další západní země v Kodani usilovaly o nový dokument. To se nelíbilo hlavně africkým zemím, které v kjótském protokolu měly dosud jedinou právní záruku pro své nároky. Jejich opozici odblokovala finanční nabídka Washingtonu. Rozvojovým státům navíc pro roky 2010 až 2012 přislíbila 7,2 miliardy eur (zhruba 187 miliard Kč) Evropská unie, z toho ČR 300 miliónů korun. [celá zpráva]

Ke konsenzu v Kodani nepomohl ani americký prezident Barack Obama. Ten v plénu řekl, že budoucí dohoda by měla být průhledná, měla by vést ke zmírnění škod a důsledně stanovit způsoby financování.

Pocity ze summitu shrnul švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren. „Mám dojem, že po celou tu dobu jsou na jedné straně problém Spojené státy, které nenabízí dost. S tím začaly až teď, ale to už přišly pozdě. Na druhou stranu tady máme Čínu, která nabídla méně. Ta zas a znovu věci blokovala a hned po ní ropné státy. A viníkem toho je velká skupina rozvojových zemích,“ řekl.

Oxid uhličitý a další plyny podle IPCC od nástupu průmyslového éry a spalování fosilních paliv ve velkém navýšily globální teplotu v atmosféře o 0,7 stupně Celsia.
Panel uvedl, že nárůst nad dva stupně oproti stavu před průmyslovou revolucí by mohl vést k nezvratným změnám na Zemi a navýšení mořské hladiny v důsledku tání ledovců. Znamenalo by to ohrožení ostrovních států a pobřežních měst, vyhynutí mnoha druhů rostlin a živočichů a sociální a ekonomické změny související s jiným podnebím v příslušných oblastech.
Foto: Bob Strong , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv při projevu

Kjótský protokol

:: Kjótský protokol je dokument o 28 článcích, na němž se zástupci 159 zemí OSN dohodli na summitu o změnách klimatu v japonském městě Kjóto v roce 1997. Začátkem února 2005 jej podepsalo 84 států, ratifikovalo 65, přistoupilo k němu nebo ho schválilo 141 států. Tyto státy dohromady produkují 61 procent emisí.

:: Země se zavázaly k tomu, že v letech 2008 až 2012 sníží emise skleníkových plynů o 5,2 procenta pod úroveň z roku 1990. U některých zemí (např. Nový Zéland, Rusko, Ukrajina) stačilo, když zachovají současnou produkci skleníkových plynů.

Mezi skleníkové plyny patří metan, oxid dusný, hydrogenované fluorovodíky, polyfluorovodíky a fluorid sírový.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám