Hlavní obsah

Jacquase Chiraka vyšetřuje soud pro zpronevěru

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Proti bývalému francouzskému prezidentovi Jacquesu Chirakovi (77) bylo zahájeno vyšetřování pro podezření ze zpronevěry veřejných financí v době, kdy býval pařížským starostou. Tento úkon, který učinil soudce v Nanterre na předměstí Paříže, znamená poslední krok před případným vznesení obvinění.

Článek

V dohledné době by tak justice měla definitivně rozhodnout, zda Chiraka pošle před soud nebo zda bude případ odložen.

Podezření vychází z toho, že Chirac prý přinejmenším věděl o praxi pařížské radnice zaměstnávat na přelomu 80. a 90. let lidi, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho tehdejší stranu, Sdružení pro republiku (RPR), předchůdkyni dnešního vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP). Podle vyšetřovatelů šlo o nelegální financování strany.

Chirac obvinění rozhodně odmítá. Podezření se přitom objevilo už v době, kdy byl prezidentem. Tehdy se ale vyšetřování vyhýbal s odvoláním na imunitu hlavy státu.

Pokud by Chirac nakonec před soudem stanul, bylo by to poprvé v dějinách V. republiky (od roku 1958), co se některý z exprezidentů země bude zodpovídat před trestním senátem.  V případě odsouzení by Chirakovi hrozilo až pět let vězení a pokuta do výše 75 tisíc eur (téměř dva milióny Kč).

Jacques Chirac

Narodil se 29.11. 1932. Studoval krátce na Harvardské univerzitě v USA a později na elitní Ėcole Nationale d’Administration. V politice se angažoval od 50. let.

V roce 1968 vyjednával příměří se stávkujícími studenty a dělníky. O čtyři roky později se stal ministrem zemědělství a později ministrem vnitra.

V roce 1974 byl pak Chirac poprvé jmenován premiérem. Následně se stal starostou Paříže, aby se v roce 1986 mohl vrátit do premiérského úřadu. Prezidentský úřad zastával v letech 1995 až 2007.

Jacques Chirac je ženatý, s manželkou Bernadette má dvě dcery Laurence a Claude.

V roce 2004 byl za stejný delikt odsouzen bývalý premiér a blízký Chirakův spolupracovník Alain Juppé. V době, kdy byl Chirac pařížským starostou, zodpovídal Juppé za městskou pokladnu. U soudu vyvázl se čtrnáctiměsíční podmínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám