Hlavní obsah

Švýcarští radikálové připravují referendum o vypovězení cizinců

Právo, Vladimír Plesník
Bern

Ještě neutichl rozruch kolem referenda, v němž Švýcaři v listopadu odmítli stavbu minaretů, a už se v alpské zemi chystá neméně výbušný plebiscit.Parlament v Bernu projednává další iniciativu ultrapravicové Švýcarské lidové strany (SVP), povzbuzené nečekaným úspěchem kolem minaretů.

Foto: Ruben Sprich , Reuters

Protest muslimů ve Švýcarsku proti zákazu stavění nových minaretů

Článek

„Zasazujeme se o to, aby naše justice mnohem rázněji postupovala proti cizincům odsouzeným za porušení našich zákonů. Při určitých trestných činech by pachatelé mohli být bez dalšího projednávání rovnou vyčleněni z naší společnosti,“ řekl Martin Hochmann, jeden z navrhovatelů akce, přičemž obratem „vyčleněni ze společnosti“ měl na mysli vypovězení ze země. Úřady by přitom měly brát ohled jednak na délku pobytu v zemi, jednak na rodinné zázemí.

Na rozdíl od referenda o minaretech, kde průzkumy ještě 24 hodin před konáním předvídaly jasné odmítnutí, v tomto případě švýcarský tisk nepochybuje, že by návrh poměrně snadno prošel. List Neue Zürcher Zeitung připomněl, že když SVP svůj záměr loni oznámila, získala zakrátko 230 tisíc podpisů místo potřebných sto tisíc.

Odpůrci jak z levicového, tak konzervativního tábora namítají, že návrh porušuje jak švýcarskou ústavu, Evropskou listinu práv a právo na rodinu, tak také – na rozdíl od plebiscitu o minaretech – zákon, podle něhož se nesmí vypovědět cizinec do zemí, kde by jim hrozilo mučení. Navrhují komisi, jež by posoudila, zda iniciativa SVP není protiprávní.

„Stavím se ovšem rozhodně proti zákazu referenda, protože by posílil vyhlídky SVP v parlamentních volbách v roce 2011,“ říká poslankyně za soc. dem. Simmonetta Sommarugová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám