Hlavní obsah

Četníci v Itálii zatkli více než 60 podezřelých mafiánů

Řím

Více než 60 osob zatkla a na 200 miliónů eur (5,2 miliardy Kč) zabavila italská policie při dvou operacích proti mafii na Sicílii a v Kalábrii na jihu Itálie. Informovala o tom ve středu italská média.

Foto: Reuters

Ozbrojené komando italské policie zatýká hledaného člena mafie Gaetana Fidanzatiho.

Článek

Zatčení jsou podezřelí ze zapojení do rozsáhlé sítě nelegálního obchodu s drogami, kterou tvořili členové camorry (neapolské mafie), Cosy nostry (sicilské mafie) a španělští překupníci.

Na operacích vedených díky výpovědi bývalých mafiánů, kteří se rozhodli spolupracovat s justicí, se podílelo na 400 příslušníků četnictva. V Palermu tak byl odhalen dobře organizovaný obchod s kokainem a hašišem, které pocházely ze Španělska. Síť poskytovala podporu rodinám zatčených mafiánů a najímala mladé lidi, někdy i nezletilce, jako dealery.

Při druhé operaci u městečka San Luca v Kalábrii zajistila policie majetek v hodnotě přes 200 miliónů eur (5,2 miliardy Kč), který patřil členů kalábrijské mafie ndranghety. Jde o podniky, domy, často postavené nelegálně, pozemky a luxusní automobily.

Postižené mafiánské klany Pelle-Vottari a Nirta-Strangio ze San Luca byly zapleteny do vraždy šesti Italů zastřelených před dvěma lety u pizzerie v německém Duisburgu. Vraždění souviselo s letitou krevní mstou mezi oběma klany.

Italská policie hlásí zatýkání desítek mafiánů prakticky každý měsíc. Za poslední rok a půl policie podle ministra vnitra Roberta Maroniho zadržela přes 3600 předpokládaných mafiánů. Patnáct z nich bylo na seznamu třiceti nejhledanějších mužů v Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám