Hlavní obsah

Ruští obránci lidských práv převzali ve Štrasburku Sacharovovu cenu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Ruští obránci lidských práv z nevládní organizace Memorial ve středu v Evropském parlamentu ve Štrasburku převzali Sacharovovu cenu. Evropská unie cenu uděluje každoročně za úsilí v boji proti utlačování lidských práv.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Oleg Orlov, Ljudmila Alexejevová a Sergej Kovaljov se Sacharovovou cenou pro nevládní organizaci Memorial

Článek

Parlament cenu, kterou doprovází odměna ve výši 50 000 eur, uděluje už přes dvacet let na svém zasedání okolo 10. prosince, který je výročím deklarace lidských práv OSN. Ta byla vyhlášena před 61 lety.

Andrej Sacharov byl ruským fyzikem, členem Akademie věd a disidentem. Jeho úsilí bránit základní lidská práva proti netoleranci a represi ocenil norský komitét v roce 1975 Nobelovou cenou za mír.

Organizace Memorial byla založena před dvaceti lety, aby připomínala oběti Stalinova režimu. Postupně se ale obrátila i k dalším občanským a společenským tématům. Kritizuje Kreml a pomáhala při vyšetřování vražd ruských novinářů. Cenu pro ni si ve Štrasburku převzali Oleg Orlov, Ljudmila Alexejevová a Sergej Kovaljov.

Česká europoslankyně Zuzana Roithová cenu pro organizaci Memorial uvítala. „Všichni bojovníci za lidská práva v Rusku si bezesporu zaslouží Sacharovovu cenu. Jde o připomínku, že dodržování lidských práv v Rusku je vážným problémem,“ uvedla s tím, že ji zklamal přístup českých komunistů, kteří zasedací místnost pléna opustili před vyhlášením ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám