Hlavní obsah

Rusko-americká odzbrojovací dohoda tento týden nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová odzbrojovací dohoda mezi USA a Ruskem tento týden nebude. Bílý dům oznámil, že se její uzavření do neděle nepředpokládá. Úterní zpráva agentury Reuters, že by prezidenti obou zemí mohli nástupkyni doběhnuvší smlouvy START 1 podepsat na okraj konference o klimatu, se nepotvrdila.

Článek

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho americký protějšek Barack Obama pojedou v příštích dnech do Kodaně na klimatický summit. Medvěděva bude provázet ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ruský tisk již dříve usoudil, že prezidenti Ruska a USA by mohli dohodu podepsat v neupřesněné evropské metropoli 18. nebo 19. prosince. Nedávno se objevila i spekulace, že by se dohoda mohla podepisovat v Praze; tato spekulace se později nepotvrdila. [celá zpráva]

Bílý dům zprávu Reuters o podpisu v Kodani odmítl. "V současné chvíli nepředpokládáme ceremoniál podpisu v Kodani," řekl jeho mluvčí Robert Gibbs.

Lavrov minulý týden řekl, že Rusko a Spojené státy jsou blízko podpisu nové smlouvy o snížení stavu jaderných zbraní.

Nová odzbrojovací dohoda, o níž obě země jednají už přes půl roku, má nahradit smlouvu START 1, která byla uzavřena v roce 1991 a jejíž platnost vypršela 5. prosince. Obama se s Medveděvem na červencovém summitu v Moskvě dohodl, že obě země v rámci chystané dohody sníží do sedmi let počet jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů.
Podle již neplatné smlouvy START 1 se Washington s Moskvou zavázaly zredukovat počet jaderných hlavic asi na 6000 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám