Hlavní obsah

Slovnaft nemusí zaplatit pokutu 300 miliónů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská rafinerie Slovnaft nemusí zaplatit pokutu 300 miliónů slovenských korun (asi 260 miliónů Kč), kterou dostala před třemi lety od antimonopolního úřadu Slovenské republiky za zneužití dominantního postavení na trhu. V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Bratislavě, který zrušil verdikt protimonopolního úřadu a případ mu vrátil k dalšímu řízení. Vůči rozhodnutí soudu není možné odvolání.

Článek

Podle soudu protimonopolní úřad nedostatečně specifikoval podstatu skutku, kterého se měl Slovnaft dopustit. Soud nesouhlasil ani s tím, že úřad vyměřil Slovnaftu pokutu 0,28 procenta z celkového obratu, i když se při své činnosti zaměřuje na několik oblastí.

„S rozhodnutím soudu nesouhlasíme. Rozsudek budeme analyzovat a budeme zvažovat další právní kroky,“ uvedl právní zástupce protimonopolního úřadu Tomáš Britvík. Společnost Slovnaft rozhodnutí soudu přivítala. „Jsme rádi, že soud uznal naše argumenty,“ uvedl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

Slovnaft se měl dopustit zneužívání dominantního postavení svou diskriminační rabatovou politikou vůči odběratelům. Protimonopolní úřad tvrdí, že Slovnaft na trhu s benziny uplatňoval od 1.ledna do 31. prosince 2005 rozdílné slevy ze základní velkoobchodní ceny benzinů pro společnost OMV Slovensko a Shell Slovakia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám