Hlavní obsah

Útočník na Berlusconiho se omluvil za "ničemný" čin

– Řím • Aktualizováno

Massimo Tartaglia, který v neděli zaútočil na italského premiéra Silvia Berlusconiho a těžce jej zranil v tváři, poslal předsedovi vlády omluvný dopis, v němž svůj čin odsuzuje a prohlašuje, že jednal sám, bez cizího návodu. Informovala o tom v úterý agentura ANSA. Sám ministerský předseda zatím zůstává v nemocnici.

Foto: Livio Anticoli/Italian Prime Minister's Press Office/Handout, Reuters

Premiére Silvio Berlusconi a útočník Massimo Tartaglia

Článek

Berlusconi bude ve středu propuštěn z milánské nemocnice, ale bude se muset následující nejméně dva týdny zdržet větších veřejných aktivit.

"Pokud jde o fyzický stav, přijímá normálně potravu, byť poněkud s obtížemi. Z hlediska duševního stavu, a to je dosti znepokojivé, zůstává dosti skleslý, avšak začínají se u něho projevovat známky zotavování," řekll Berlusconiho osobní lékař Alberto Zangrillo.

Italský premiér strávil již druhou noc v nemocnici svatého Rafaela v Miláně, kam byl v neděli po útoku převezen. Podle agentury ANSA se vzbudil časně ráno a ihned se dožadoval denního tisku. Strávil klidnou a již lepší noc než byla předešlá, řekl jeho mluvčí Paolo Bonaiuti.

Třiasedmdesátiletý politik má vážně pohmožděný obličej, vnější i vnitřní poranění horního rtu, dva zlomené zuby a zlomeninu nosu, která vyvolává bolesti hlavy. Podle lékařů nevyjde z nemocnice dříve než ve středu a nebude moci zase pracovat dříve než za deset dní.

V pondělí předsedu vlády v nemocnici navštívili jeho hlavní spojenec Gianfranco Fini, který jej v poslední době kritizoval, a šéf hlavní opoziční levicové Demokratické strany Pier Luigi Bersani.

Foto: Reuters

Italský premiér s krví na obličeji odchází z mítinku v Miláně.

Útočník Massimo Tartaglia, který byl obviněn z úmyslného těžkého ublížení na těle a umístěn do izolace v milánském vězení, zaslal Berlusconimu omluvný dopis, v němž vyjádřil lítost nad svým "zbrklým, ničemným a neuváženým" činem. [celá zpráva]

Prohlásil v něm také, že jednal sám, bez cizího návodu, a vyloučil, že by byl členem nějakého hnutí nebo strany. Tartaglia se léčí pro psychické problémy. Za útok na předsedu vlády mu podle agentury ANSA hrozí více než pět let vězení.

Italský prezident Giorgio Napolitano je přesvědčen, že se politická situace v zemi nebezpečně vyostřila. Řekl to v pondělí večer pro televizní stanici Tg2. "Nemá smysl, aby jedni obviňovali druhé za to ovzduší, které se vytvořilo. Je třeba se vrátit k normální a civilizované konfrontaci mezi politickými silami a institucemi. Nezvyšujte napětí, važte slova: na náměstích, na stranických sjezdech i v televizi, zůstávejte v mezích stanovených ústavou," dodal Napolitano.

Foto: Reuters

Model milánského dómu

Berlusconiho přišli před nemocnici podpořit fanoušci fotbalového klubu AC Milán, jehož je vlastníkem, a na vstupní bránu nemocnice zavěsili transparent s nápisem Forza presidente (Vzhůru, prezidente).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám