Hlavní obsah

Delegace z rozvojových zemí zablokovaly jednání v Kodani

Kodaň

Jednání na kodaňském summitu OSN o klimatu zablokovaly v pondělí delegace z rozvojových zemí. Spolupráci odvolaly na protest proti údajným snahám dánských hostitelů vyhnout se větším závazkům bohatých zemí na snížení škodlivých emisí.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Článek

Představitelé rozvojových států se odmítli zúčastnit pracovních skupin, ve kterých zástupci 192 zemí světa pracují na nové celosvětové smlouvě o ochraně klimatu, dokud jejich požadavky nebudou vyřešeny.

Rozvojové země požadují od vyspělých protějšků finanční pomoc, aby byly schopny dosáhnout snížení emisí škodlivin do ovzduší. Navíc se jim nelíbí návrh zcela nové smlouvy a namísto toho chtějí jen, aby nový dokument byl rozšířením Kjótského protokolu, který je pro ně jediným závazným právním oblasti pro problematiku potvrzující jejich nároky.

Jednání v Kodani jsou naplánována do pátku.

Kjótský protokol

:: Kjótský protokol je dokument o 28 článcích, na němž se zástupci 159 zemí OSN dohodli na summitu o změnách klimatu v japonském městě Kjóto v roce 1997. Začátkem února 2005 jej podepsalo 84 států, ratifikovalo 65, přistoupilo k němu nebo ho schválilo 141 států. Tyto státy dohromady produkují 61 procent emisí.

:: Země se zavázaly k tomu, že v letech 2008 až 2012 sníží emise skleníkových plynů o 5,2 procenta pod úroveň z roku 1990. U některých zemí (např. Nový Zéland, Rusko, Ukrajina) stačilo, když zachovají současnou produkci skleníkových plynů.

Mezi skleníkové plyny patří metan, oxid dusný, hydrogenované fluorovodíky, polyfluorovodíky a fluorid sírový.

Také v pondělí pokračovaly v ulicích dánského hlavního města akce za urychlené přijetí dohody o razantním snížení produkce skleníkových plynů. Neznámí žháři navíc zapálili tři automobily státní energetické firmy DONG Energy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám