Hlavní obsah

Katalánsko v referendu odhlasovalo nezávislost

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Katalánci v neděli v nezávazném referendu rozhodovali, zda jsou pro odtržení regionu od Španělska. Hlasování provázela pouhá čtvrtinová účast voličů. Většina ukázala, že si přeje nezávislost. Uvedla to agentura AP.

Foto: Albert Gea , Reuters

Organizátoři kampaně za osamostatnění Katálanska před chrámem Sagrada Familia v Barceloně

Článek

Občanské organizace chtěly referendem vytvořit tlak na politiky v Madridu a Barceloně, aby Kataláncům věnovali více pozornosti. Hlasování se uskutečnilo pouze ve 167 obcích a městech, která jsou pro odtržení, a mohli volit i šestnáctiletí či přistěhovalci.

Účast byla podle mluvčí organizátorů Any Arqueové okolo 25 procent a 94 procent z nich se vyslovilo pro nezávislost. Agentura AP upozornila, že účast byla poloviční od hlasování z roku 2006.

Katalánsko s více než sedmi milióny obyvatel je autonomním společenstvím na severovýchodě Španělska. Jeho metropolí je Barcelona.

V autonomních regionech bylo za diktatury zakázáno hovořit místním jazykem. Od Frankovy smrti v roce 1975 nabyly regiony část samosprávných pravomocí. Katalánsko po hlasování v roce 2006 získalo mimo jiné dohled nad soudnictvím a infrastrukturou.

Foto: , Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám