Hlavní obsah

Berlusconiho napadl při mítinku útočník a zranil ho v obličeji

– Milán • Aktualizováno
Novinky, ČTK, vm, SkyNews

Italský premiér Silvio Berlusconi v neděli v podvečer se zkrvavenou tváří opustil mítink své strany na náměstí před dómem v Miláně poté, co po něm jeden muž hodil suvenýr v podobě slavného milánského chrámu. Informovala o tom italská média. Podle původních zpráv premiér měl dostat ránu pěstí.

Článek

Předseda italské vlády skončil v nemocnici. Má poraněný horní i dolní ret a poškozené dva zuby. Útočícím mužem byl podle médií 42letý Massimo Tartaglia z Milána, který se prý už deset let léčí s duševními potížemi. Není zřejmě členem žádné strany a nebyl nikdy trestaný.

Podle svědků se třiasedmdesátiletý Berlusconi po ráně svezl na zem. Podle médií ho zranila malá replika milánského dómu. Mluvčí milánské nemocnice San Raffaele Paolo Klum řekl, že premiér utrpěl zranění obličeje a má rány uvnitř i vně horního a dolního rtu.

Úder mu poškodil dva zuby, jeden z nich zlomil. Vyšetření navíc podle mluvčího odhalilo "malou zlomeninu" na nose, napsal server deníku La Repubblica. Berlusconi zůstane v nemocnic přes noc na pozorování.

Foto: Reuters

Italský premiér s krví na obličeji odchází z mítinku v Miláně.

Foto: Reuters

Italský premiér opouští mítink s krví na obličeji.

Již na začátku mítinku dělalo asi deset účastníků výtržnosti a na italského premiéra pískali. Za chvíli byli vyvedeni, ale došlo k několika potyčkám mezi nimi a ochrankou.

Předseda italské vlády se na hlavním milánském náměstí účastnil mítinku své pravicové strany Lid svobody (PDL). Akce byla součástí kampaně před březnovými regionálními volbami. Ve svém dlouhém a plamenném projevu se politik snažil mobilizovat pravicový tábor.

Před incidentem rozdával autogramy

Po skončení svého vystoupení na cestě k vozu pak Berlusconi ještě podle televize rozdával autogramy. V té chvíli ho do tváře uhodil model katedrály. Ochranka se snažila zjevně zaskočeného a vyděšeného premiéra dostat do automobilu. On se ale znovu obracel k davu. Nakonec se strážcům podařilo posadit předsedu vlády do vozu, který ho odvezl do nemocnice. Tam za ním dorazily na návštěvu jeho děti i někteří politici.

Berlusconi se podle serveru listu La Repubblica nechal slyšet, že večerní útok je jen výsledkem dlouhodobé štvavé kampaně, která se proti němu vede. Zdůraznil, že ho to ale nezastaví.

Mnozí politici útok na premiéra odsoudili. "To, co Berlusconimu udělali, je teroristický čin," řekl agentuře ANSA italský ministr bez portfeje Umberto Bossi. Podle ministra kultury z premiérovy strany PDL Sandra Bondiho je útok jen výsledkem "dlouhé nenávistné kampaně" vůči Berlusconimu.

Berlusconi je v těchto dnech pod značným tlakem. V pátek popřel nařčení, která vyřkl bývalý člen italské mafie, jenž přeběhl. Obvinil Berlusconiho ze styků s organizovaným zločinem.

Obětí obdobného činu se Berlusconi stal už před několika lety v Římě. Tehdy po něm mladík hodil fotografický stojan a způsobil mu tržnou ránu na hlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám