Hlavní obsah

Francie obnoví pátrání po černých skříňkách zmizelého airbusu

– Rio de Janeiro

Francouzští vyšetřovatelé budou v Atlantickém oceánu znovu pátrat po černých skříňkách z airbusu, který se v červnu zřítil za bouře s 228 lidmi na palubě. V Riu de Janeiro to oznámil šéf francouzské vyšetřovací agentury Jean-Paul Troadec, který se tam sešel s příbuznými obětí.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu.

Článek

Nové pátrání v Atlantickém oceánu začne nejdřív v únoru. Neštěstí je považováno za nejhorší katastrofu společnosti Air France za 76 let její existence; nepřežil je nikdo z paluby. Proč letadlo spadlo, se zatím neví. Spekuluje se pouze o možném podílu vadných senzorů na měření rychlosti nebo výškoměrů.

Airbus A330 letěl z Ria do Paříže a posádka se naposledy hlásila asi tři a půl hodiny po startu, zhruba 850 kilometrů severovýchodně od brazilského souostroví Fernando de Noronha. Pak už se až do pádu z paluby ozýval jen automatický pilot.

Nového hledání kokpitu a černých skříněk se podle Troadeka zúčastní i americké námořnictvo, Americký národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) a také najaté soukromé agentury. Hledat se prý bude s pomocí sonarů a robotických ponorek tři měsíce do vzdálenosti 1000 kilometrů od brazilského severovýchodního pobřeží. V místě, kde letadlo pravděpodobně spadlo, je hloubka 7000 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám