Hlavní obsah

Pochod v Kodani skončil zatčením stovek výtržníků

Kodaň

V Kodani v sobotu pochodovaly tisíce lidí žádajících omezení škodlivých emisí a požadujících spravedlivé rozdělení povinností v boji proti změnám klimatu. Zprvu poklidný protest skončil výtržnostmi a policie zadržela stovky lidí. Vyspělé průmyslové země mezitím na kodaňské konferenci kritizovaly návrh závěrečné dohody. Podle nich zavazuje rozvojové státy k nedostačujícím cílům.

Článek

V kodaňských ulicích se shromáždily tisíce lidí s transparenty hlásícími: "Příroda nedělá kompromisy“ či "Klimatickou spravedlnost teď“. Organizátoři uvedli účast až sto tisíc lidí, policie zhruba 30 tisíc.

Policie nejprve oznámila, že protest byl pokojný a že zadržela pouze několik lidí za přestupky jako nošení nožů a masek při demonstraci. Pozdě odpoledne demonstrace přerostla ve výtržnosti a policisté zadrželi stovky lidí. Agentura AP zmínila téměř tisíc zatčených. Podle agentury Reuters karnevalový charakter pochodu narušili lidé házející lahve a dlažební kostky.

Většina zadržených byla po několika hodinách propuštěna. Aktivisté si stěžovali, že byli několik hodin v mraze spoutaní usazeni na ulici.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Zatčení aktivisté

Akce na podporu boje proti klimatickým změnám se v sobotu uskutečnily mimo jiné také v Praze, Austrálii, Hongkongu či na Filipínách. V Austrálii se zapojilo na 50 tisíc lidí. 

Foto: Bob Strong, Reuters

Pochod v Kodani

Návrh prý zavazuje rozvojový svět nedostatečně

Vyspělé průmyslové státy v týž den na konferenci OSN kritizovaly první oficiální návrh dohody z pátku. Podle něj by se do roku 2050 měly minimálně o polovinu - možná ale až o 95 procent - snížit ve světě emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990. Text obsahuje různé číselné varianty a nezmiňuje podrobnosti financování.

USA, k nimž se přidala EU, Japonsko a Norsko, návrh kritizovaly. Podle nich nevyvíjí silnější tlak na velké země s rozvíjejícími se ekonomikami. Počáteční reakce tak podle agentury AP ukázaly na propast mezi bohatými a chudými státy.

Na podobě závěrečného dokumentu by se mělo shodnout 110 šéfů států a vlád, kteří dorazí do Kodaně na konferenci o změnách klimatu příští týden. Akce skončí 18. prosince.

Představitelé EU v pátek po zasedání Evropské rady v Bruselu oznámili, že EU do roku 2012 každoročně chudým zemím poskytne 2,4 miliardy eur na boj proti klimatickým změnám. Do fondu přispěje všech 27 členských států EU, nejvíce pak Velká Británie, Francie a Německo.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám