Hlavní obsah

Premiér Fico lže, hlásá slovenský tisk

– Bratislava

Zástupce slovenských vydavatelských domů a šéfredaktory některých deníků pobouřily útoky premiéra Roberta Fica(Směr-sociální demokracie), který je obvinil z mafiánství a spiknutí proti vládě a jeho straně. Ve společném prohlášení tvrdí, že Fico lže, když tvrdí, že se zástupci médií scházejí na jednání o postupu v boji proti jeho kabinetu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Premiér Fico lže, hlásají titulní strany sobotních vydání většiny slovenských periodik. Vydavatelé a šéfredaktoři se prohlášením brání proti jednomu z dalších nevybíravých útoků ministerského předsedy vůči tisku.

Podle Fica se zástupci médií setkali, aby projednali společný postup v boji proti jeho kabinetu i Směru-SD. Praktiky tisku rovněž přirovnal k mafii.

"My členové představenstva Sdružení vydavatelů periodického tisku Slovenska, vedoucí představitelé největších slovenských vydavatelských domů, šéfredaktoři nejvýznamnějších slovenských deníků jednoznačně prohlašujeme, že žádné takové setkání se nekonalo a označování za mafiány považujeme za urážku," stojí ve společném dokumentu.  

Vadily mu články o příbuzných

Premiéra, který má problematické vztahy s tiskem od nástupu do funkce v roce 2006, pobouřily nejnovější články o jeho příbuzných i údajná žádost jednoho z deníků o dědický spis po jeho předcích. Fico prohlásil, že to, co novináři dělají, by nedělala ani "největší prasata". V minulosti slovenský premiér označil některé zástupce médií za hyeny, slizké hady či chrapouny a idioty.

"Média a žurnalisté nedělají nic jiného, než je v demokracii běžné. Předseda vlády má přirozeně právo použít všechny legální způsoby na svou obranu, pokud se domnívá, že tyto aktivity jsou za hranicemi zákona. Nemá však právo překračovat meze slušnosti a podněcovat ve společnosti atmosféru agresivity vůči médiím a novinářům," ohradili se vydavatelé a šéfredaktoři.

Premiérovi také vzkázali, že jsou ochotni se s ním sejít a diskutovat o vztazích mezi politiky a médii.  

Kromě předsedy sdružení se pod výzvu podepsali šéfové vydavatelství Petit Press, Perex, Ringier, Ecopress a Společnosti 7 Plus, stejně jako šéfredaktoři deníků Sme, Nový čas, Pravda, Hospodárske noviny, Plus 1 deň a Korzár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám