Hlavní obsah

Ve slovenských Michalovcích vyrůstá zeď oddělující Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michalovce

Ve městě Michalovce na východě Slovenska vyrůstá zeď, která bude oddělovat sídliště Východ od romské osady. Město tvrdí, že tři metry vysoká a sto metrů dlouhá zeď má sloužit ke sportovním účelům.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mají na ni upevnit basketbalové koše a dá se údajně využít i na squash. Obyvatelé sídliště se radují, že zeď zabrání masovému přechodu Romů z osady přes sídliště.

"Znečišťují okolí, rozhazují kontejnery," ztěžují si místní na Romy. Obyvatelé doufají, že je zeď ochrání také před hlukem z nedaleké silnice. "Je to hlavní tah na Ukrajinu. Je tu silný provoz," říkají. 

Město přistoupilo k výstavbě zdi v rámci celkové rekonstrukce sídliště Východ. Na sídlišti město vybuduje také nová parkovací místa a chodníky. Celkové náklady na rekonstrukci představují 639 tisíc eur (přes 16 miliónů Kč).

V září vyrostla betonová zeď také v obci Ostrovany na východním Slovensku. Odděluje romskou osadu od obce. Kritici ji přirovnali k někdější zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám