Hlavní obsah

Britská policie kontroluje předškoláky, zda jim islamisté nevymývají mozky

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policie ve Velké Británii se má zaměřit na kontrolu předškolních dětí, u nichž hrozí riziko, že by se mohly stát obětí vymývání mozku islamistickými extremisty. Vyplývá to z policejního oběžníku, z něhož cituje list The Times.

Foto: Mauhammad Hamed, Reuters

Článek

"Doufám, že mi nahlásíte všechny osoby jakéhokoliv věku, o nichž se domníváte, že mohly být radikalizovány nebo by mohly být náchylné k radikalizaci. Existují důkazy, že radikalizování dětí může začít už od čtyř let věku," napsal policejní důstojník z protiteroristického oddělení ve West Midlands v e-mailu komunitním pracovníkům.

Policie potvrdila, že její příslušníci už navštívili některé mateřské školy ve snaze odhalit děti, které by mohly být ovlivněny radikálními hnutími.

Opozice tento přístup kritizuje. Stínový ministr vnitra Chris Grayling prohlásil, že tím policie riskuje "odcizení ještě více lidí". Další kritici mluví o "absurdní ztrátě policejního času".

Policie přiznala, že způsob, jakým policista v e-mailu akci vysvětloval, byl nešikovný.

Našli prý i sedmiletého potenciálního radikála

Britské ministerstvo vnitra informovalo o programu na odhalování lidí náchylných k převzetí radikálních postojů. Mezi 228 lidmi, kteří byli dosud vyhodnoceni jako rizikoví, byl i sedmiletý chlapec. Více než 90 procent těchto osob je ve věkové skupině mezi 15 a 24 lety. Většina z nich, ale ne všichni, jsou muslimové.

Kritici antiextremistického programu tvrdí, že stigmatizuje muslimskou komunitu a podněcuje muslimy k vzájemnému špehování.

Reklama

Výběr článků

Načítám