Hlavní obsah

Zničení Hitlerova těla nařídil v roce 1970 šéf KGB Andropov

Novinky, CNN, Luděk Fiala
Moskva

Ostatky nacistického vůdce Adolfa Hitlera sovětští agenti v roce 1970 spálili a vhodili do řeky na přímý rozkaz tehdejšího šéfa KGB Jurije Andropova, tvrdí Vasilij Christoforov, šéf archivu ruské Federální bezpečnostní služby (FSB). Zničena byla i těla Hitlerovy ženy Evy Braunové, šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse a členů jeho rodiny.

Článek

Generál Christoforov v rozhovoru pro ruskou agenturu Interfax poprvé potvrdil sled událostí, které vedly ke zničení Hitlerových ostatků, a kdo operaci nařídil. Podle něj z dříve přísně utajovaných dokumentů v archivech FSB, která je nástupkyní KGB, vyplývá, že Andropov vydal příkaz k destrukci těl po dohodě s vedením Komunistické strany Sovětského svazu.

Andropovovo rozhodnutí bylo motivováno obavami, aby se hroby nacistických vůdců a jejich rodinných příslušníků nestaly poutním místem příznivců fašistických idejí poté, co sovětská armáda opustí vojenský areál, v němž byla těla pochována.

Podle dvou dochovaných protokolů provedli agenti KGB 4. dubna 1970 operaci s kódovým označením "Archivy".

První protokol popisuje, jak agenti v Magdeburgu v NDR exhumovali ostatky, které zde byly tajně pohřbeny v únoru 1946 v areálu sovětské vojenské základny. Druhý protokol obsahuje líčení fyzické destrukce těl. "Ostatky byly spáleny na hranici nedaleko Shoenebecku, 11 kilometrů od Magdeburgu. Poté byl popel sesbírán a vhozen do řeky Biederitz," stojí podle Christoforova v druhém dokumentu.

Těla Hitlera, Braunové a rodiny Goebbelsových objevili sovětští vojáci v květnu 1945 po dobytí Berlína. Podle historických zdrojů spáchal Hitler 30. dubna kombinovanou sebevraždu otravou kyanidem a zastřelením. Sověti těla tajně pohřbili nejdříve v lese u města Rathenau, posléze je přemístili do Magdeburgu. Když se v roce 1970 rozhodlo o stažení sovětské posádky z Magdeburgu, nařídil Andropov těla už nestěhovat, nýbrž rovnou zničit, což Christoforov hodnotí jako "zřejmě rozumné rozhodnutí" za daných okolností.

Po Hitlerovi nám zbyl kus lebky a čelist, tvrdí Rusové

Christoforov také odmítá závěry některých antropologů, kteří zpochybňují, že kus lebky a čelist, které Rusové uchovávají jako jediné zbytky po Hitlerovi, patřily skutečně nacistickému vůdci.

"Hitlerova čelist je v archivu FSB a fragmenty jeho lebky má Státní archiv.  Žádné další části Hitlerova těla neexistují v žádné zemi," tvrdí generál, podle nějž jsou tyto vzorky jediným důkazem o Hitlerově smrti, a proto mají pro ruské archivy vysokou hodnotu.

Odborníci z univerzity v Connecticutu, archeolog a specialista na kosti Nick Bellantoni a profesorka genetiky Linda Strausbaughová tvrdí, že lebka připisovaná Hitlerovi patřila ve skutečnosti ženě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám