Hlavní obsah

Šéfové firmy Eternit čelí žalobě za zdravotní potíže 2800 lidí

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Turínský soud začal ve čtvrtek projednávat případ dvou bývalých manažerů společnosti Eternit na výrobu azbestu, které obžaloba viní z odpovědnosti za smrt nebo vážné onemocnění více než 2800 lidí v důsledku porušování předpisů bezpečnosti práce.

Článek

Obžalovaní jsou švýcarský majitel firmy, miliardář Stephan Schmidheiny, a bývalý člen vedení podniku Belgičan Jean-Louis de Cartier. Ani jeden z nich se ale k zahájení procesu nedostavil.

Podle obžalovacího spisu nezajistili v letech 1966 až 1986 zaměstnancům potřebná bezpečnostní opatření, která by je dostatečně chránila před rakovinotvornými účinky azbestu.

„Masakr se dostal před soud,“ komentovala začátek procesu italská média. Obviněným hrozí tresty odnětí svobody na tři až dvanáct let a povinnost zaplatit odškodnění ve výši stamiliónů eur. Italská pobočka společnosti Eternit zkrachovala v roce 1986, šest let předtím, než byl zdraví škodlivý azbest zakázán.

Pro oběti a jejich příbuzné je zahájení procesu vítězství. „Někteří lidé za to bojovali více než dvacet let. Tolik lidí zemřelo, přestože u Eternitu nikdy nepracovali,“ řekla Elisabetta Dorato, která žije v nejvíce postiženém městě Casale Monferrato, kde zemřelo na 1500 lidí, a která přihlížela tomu, jak umírá její matka a teta.

„Bude to trvat ještě třicet let, zemřeme všichni,“ podotýká smutně paní Dorato. Taková je inkubační doba mezoteliomu, někdy označovaného jako azbestová rakovina. Je to agresivní forma zhoubného nádoru plic, pobřišnice nebo osrdečníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám