Hlavní obsah

Slováci si nárokují Tokaj, Brusel ho však přiřkl Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) uznala a zaregistrovala chráněné označení původu Tokaj pouze Maďarsku. Slováci to považují za nespravedlivé, protože část tokajské oblasti zasahuje i na slovenské území.

Foto: Martin Sporek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"S tímto rozhodnutím nemůžeme souhlasit. Přístup Evropské komise nás mrzí a budeme postupovat diplomatickou cestou," uvedl slovenský ministr zemědělství Vladimír Chovan. Slovensko může používat jen označení tokajská, tokajské nebo tokajský.

"Boj o značku Tokaj nevzdáváme. Plyne ještě dvouměsíční lhůta k připomínkování," cituje deník Sme Jarmilu Dúbravskou z ministerstva zemědělství.

Slovensko požádalo v březnu 2009 o zařazení názvu Tokaj do elektronického registru. Evropská komise slovenské žádosti nevyhověla, protože jednání mezi Slovenskem a Maďarskem ještě nebyla ukončena. Maďaři však mezitím změnili svůj název z původního Tokaji na Tokaj a dali si ho zaregistrovat. Slovensko se domnívá, že Maďarsko přitom využilo své lobisty v Evropské komisi.

Slovenští vinohradníci jsou postupem Evropské komise pobouřeni. "Doposud jsme museli bojovat o značku Tokaj s Maďary a teď i s Evropskou komisí. Je to podraz nejhrubšího zrna,"říká Magda Haburová. "Tokaj nikdy nepatřil výhradně maďarským vinařům. Máme na značku stejný nárok, jako oni," dodává Mária Maciková.

V období Rakousko-Uherska tvořila tokajská oblast jeden celek. K její rozdělení došlo v roce 1918 po vzniku Československa. Na území Maďarska se nachází 5000 hektarů této oblasti, na Slovensku asi 900 hektarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám