Hlavní obsah

Obama přijal v Oslu Nobelovu cenu za mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama převzal ve čtvrtek na radnici v norské metropoli Oslu Nobelovu cenu za mír. Získal zlatou medaili, diplom a odměnu 10 miliónů švédských korun (asi 25 miliónů Kč). V projevu řekl, že jiní kandidáti by si zasloužili cenu více než on.

Obama převzal Nobelovu cenuVideo: ČTK

 
Článek

Předávání ceny, jehož se účastnil i norský královský pár, přenášela televize.

Nobelův výbor Obamu ocenil za mimořádnou snahu o posílení mezinárodní diplomacie a spolupráce mezi národy. Vyzdvihl jeho vstřícnost vůči muslimskému světu, jeho úsilí o obnovení dialogu na Blízkém východě a snahu o globální jaderné odzbrojení. Rozhodnutí výboru ale vyvolalo ve světě značné rozpaky, protože šéf Bílého domu je v úřadu teprve od ledna. Podle mnohých tak cenu dostal spíše za své sliby než za skutky.

Ironie situace

Pikantní je i skutečnost, že cenu pro osobu, která "vykonala nejvíce pro prohloubení bratrství mezi národy, pro zrušení armád či snížení jejich stavu" dostane politik, jenž před týdnem oznámil, že vyšle do války v Afghánistánu dalších 30 000 amerických vojáků. Obama sám ironii situace přiznal, USA označil za národ, který se nachází "uprostřed dvou válek".

Obama bude čtvrtým šéfem USA, který tuto cenu získá. Podle něj opravdový mír vyžaduje dodržování lidských práv a znamená také ekonomické příležitosti pro jednotlivce. Vyžaduje také sankce vůči režimům, které porušují mezinárodní dohody.

Diplom, medaili a potvrzení o udělení finanční odměny ve výši deseti miliónů švédských korun (zhruba 25 miliónů Kč) převzal Obama tradičně na radnici v Oslu z rukou předsedy norského Nobelova výboru. Ceremoniálu se zúčastnili nejvyšší norští představitelé v čele s královským párem.

Držitelé Nobelových cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a ekonomii si atributy pro laureáty převzali z rukou švédského krále Carla XVI. Gustafa na stockholmské radnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Barack Obama přiletěl se svojí ženou nad ránem do OslaVideo: Reuters

Castro: Je to cynické

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro označil to, že Obama přijal Nobelovu cenu za mír, za akt cynismu, protože téměř zároveň s přijetím ceny za mír Obama vysílá do Afghánistánu 30 000 nových vojáků. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Třiaosmdesátiletý Castro původně Obamovo ocenění uvítal, později však změnil názor. Na kubánském vládním webu Castro napsal: "Proč Obama Nobelovu cenu za mír přijme, když se již rozhodl, že povede válku v Afghánistánu až za nejkrajnější mez?" Uvedl také, že Obama nemá povinnost tuto cenu přijmout a dopustit se tak aktu cynismu.

Castro navíc dodal, že když poslouchal Obamův projev z 1. prosince, kterým oznamoval vyslání dalších vojáků do Afghánistánu, tak měl pocit, jako kdyby promlouval (bývalý americký prezident) George Bush.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám