Hlavní obsah

Romové chtějí skládat nákupy u pokladen ve slovenských hypermarketech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Zákazníci slovenských hypermarketů by mohli využívat služby nakladačů zboží, jak to funguje ve Spojených státech nebo Velké Británii. Jak informuje deník Sme, s projektem tzv. asistenta prodeje přichází Sdružení mladých Romů. Zaměstnání by tak mohlo najít asi sto lidí.

Článek

Výběr asistentů bude mít na starosti tým odborníků. Vybraní asistenti absolvují základní kurs angličtiny, vystupování a komunikace. Naučí je rovněž ukládat zboží do nákupních tašek, aby ho zákazníci přinesli domů neporušený. Asistenti prodeje by měli vydělávat asi 400 eur (přes 10tisíc Kč) měsíčně.

Jeden z autorů projektu Ivan Mako netají, že inspiraci získal ve Spojených státech. Viděl, jak převážně Hispánci a Afroameričané ukládají zboží do tašek. Líbil se mu pozitivní přístup zákazníků k nim. “Viděl jsem, jak to bez problémů funguje. Slušní a vstřícní ukladači pomohli, poděkovali za nákup a popřáli hezký den. Nakupující je vnímali pozitivně. Napadlo mě, že u nás by to mohlo pomoci ke změně pohledu na Romy a odbourat postupně předsudky o jejich lenosti,” řekl Mako.

Projekt s označením Vitamin Work se líbí také britskému velvyslanci na Slovensku Michaelu Robertsovi. “Projekt přinutí zaměstnavatele uznat nevyužitý potenciál Romů na trhu práce a pomůže bourat bariéry mezi romským a neromským obyvatelstvem,” uvedl Roberts. Sdružení mladých Romů věří, že za pomoci evropských fondů se projekt podaří uskutečnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám