Hlavní obsah

Za zveřejněním mailů britských klimatologů prý je "ruská spojka"

– Londýn

Kompromitující e-maily britských klimatologů byly před kodaňským summitem zveřejněny přes server v ruském městě Tomsk. Tvrdí to britské listy a spekulují, zda za zveřejněním e-mailů nejsou ruské tajné služby. Podle místopředsedy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPPC) Jeana-Pascala van Yperseleho nešlo o čin amatérů, ale o profesionální a politicky motivovanou operaci.

Článek

Aféra se týká elektronické korespondence klimatologů ze známé Klimatické výzkumné jednotky (CRU) Východoanglické univerzity. Korespondenci společně s několika tisíci dokumentů zveřejnili v listopadu neznámí hackeři. Vědci popírají, že by manipulovali údaje o globálním oteplování a tvrdí, že jejich výroky byly vytrženy z kontextu a špatně interpretovány.

Podle nedělníku The Mail on Sunday byly stovky e-mailů zveřejněny přes malý server Tomcity v sibiřském Tomsku patřící firmě Tomline. Společnost se zabývá ochranou před hackery a zabezpečením webových stránek proti "úniku důvěrných informací".

Van Ypersele řekl o víkendu v Kodani listu The Times, že je "velmi běžné, že hackeři v Rusku dostávají za své služby zaplaceno". "Je to pečlivě provedený výběr mailů a dokumentů, není to náhoda. Jsou to informace shromážděné během 13 let. To není práce amatérů," zdůraznil.

To vedlo pondělní britské listy ke spekulacím, že za hackerským útokem na vědce z CRU stojí ruská tajná služba FSB. Podle The Independent FSB investuje hodně zdrojů do hackerů. Její kancelář v Tomsku v roce 2002 vydala prohlášení oceňující tomské studenty za hackerské operace napadající "protiruské" webové stránky.

Deník The Times napsal, že FSB použila hackery v Tomsku při útocích na nepohodlné webové stránky. Takové uspořádání umožňuje ruské vládě důvěryhodně svůj podíl na takových operacích popřít, tvrdí list. Připomíná, že Kreml byl obviňován také z útoků na servery estonské a gruzínské vlády.

Rusku stačí současný systém povolenek

I když záležitost vyvolává podezření ze státem podporované snahy diskreditovat kodaňský summit, může to ale být klidně práce najatých hackerů na volné noze, píše z Ruska The Times. Připomíná, že nájemných hackerů je v Rusku spousta a uvádějí příklad organizace Russian Business Network, která je nechvalně známá tím, že poskytuje služby při globální internetové zločinnosti.

The Independent zkoumá příčiny, proč by Rusko mělo zájem na minimální dohodě v Kodani. Připomíná teorii, podle níž by teplejší klima Rusku příliš nevadilo, protože by významně usnadnilo přístup k dalším nalezištím ropy a plynu na severu země, i když by tání věčně zmrzlé půdy ohrozilo řadu měst.

The Mail on Sunday přímo tvrdí, že Rusko nemá v Kodani zájem na rozsáhlé dohodě omezující snížení emisí. Především chce, aby do nové dohody byly přeneseny nynější povolenky, kterých má Moskva vzhledem k propadu svého průmyslu v 90. letech hodně nevyužitých a jejichž platnost vyprší za dva roky s Kjótským protokolem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám