Hlavní obsah

Nezveřejňujte naše fotky, žádá britská královna média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. požádala sdělovací prostředky, aby nezveřejňovaly potajmu pořizované snímky královské rodiny. Bylo to v pondělí oznámeno v jejím sídle, Buckinghamském paláci. Jeho mluvčí uvedl, že jde o reakci na "mnohaleté pronásledování královské rodiny fotografy na královnině soukromé půdě".

Článek

Dopis s žádostí byl sdělovacím prostředkům rozeslán asi před šesti týdny. Agentura AP napsala, že se připravoval měsíce a že podnětem k jeho napsání nebyla žádná jednotlivá událost. Jeho existence byla oznámena krátce před Vánocemi, během nichž se fotografové tradičně pokoušejí ulovit snímky královské rodiny při odpočinku v jejím paláci v Sandringhamu.

Královská rodina má s dotěrnými fotografy bohaté zkušenosti. Mnozí lidé se domnívají, že jejich bezohlednost se podílela i na tragické smrti manželky korunního prince Charlese princezny Diany v roce 1997 v Paříži. Na fotografy si stěžoval i Charlesův syn princ William. "Lovci snímků" pronásledovali i Williamovu přítelkyni Kate Middletonovou, potíže s nimi měl i jeho mladší bratr princ Harry.

Charlesův mluvčí listu Sunday Telegraph řekl, že členové královské rodiny se domnívají, že mají právo na soukromí, věnují-li se svým každodenním soukromým záležitostem. "Uznávají, že veřejnost má zájem o ně a o to, co dělají, ale nemyslí si, že se to vztahuje i na fotografování soukromé činnosti jich samých a jejich přátel," řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám